Tragična legenda o nesrećnoj ljubavi: Suze i ovacije na premijeri predstave „Bokeški d-mol“ (FOTO)

13.12.2021

07:45

0

Oduševljena publika je višeminutnim aplauzom pozdravila glumce koji su sjajno izneli ovu nadaleko poznatu melodramu istorijskog miljea, a potvrda uspešne premijere je bila i činjenica da su se nekoliko puta vraćali na scenu da se poklone

Tragična legenda o nesrećnoj ljubavi: Suze i ovacije na premijeri predstave „Bokeški d-mol“ (FOTO)
bokeski_d_mol_premijera_12122021_0082 - Copyright Premijera predstave "Bokeški D mol" ATA Images/Mateja Stanisavljević

Svečana premijera nove verzije čuvene drame “Bokeški d-mol” Stevana Koprivice, ponovo u režiji Milana Karadžića, premijerno je izvedena sinoć u produkciji pozorišta za decu “Boško Buha”, na njihovoj trenutnoj sceni “Teatra Vuk” u Beogradu.

Oduševljena publika je višeminutnim ovacijama pozdravila glumce koji su sjajno izneli ovu nadaleko poznatu melodramu istorijskog miljea, a potvrda uspešne premijere je bila i činjenica da su se nekoliko puta vraćali na scenu da se poklone. Nisu izostale ni suze u publici, što je neminovno kod ove veoma nežne i tragične priče.

Premijera predstave "Bokeški D mol" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Nagrađivana predstava u izvornom izdanju je igrana pre više od 20 godina na pozornici Centra za kulturu Tivat i kao putujući projekat često je gostovala u Beogradu na raznim scenama kao što su Atelje 212 ili Beogradsko dramsko pozorište. Tada su se tim komadom proslavili glumci Jelena Ðokić i Andrija Milošević, a pamti se i izvanredna uloga Milene Dravić, koja je sve oborila ulogom majke glavne junakinje.

U novom čitanju tog romantičnog komada o dvoje nesuđenih ljubavnika, poput Romea i Julije, koji se sreću u veoma osetljivo ratno vreme, igraju Anja Pavićević, Dejan Lutkić, Andrijana Oliverić, Luka Grbić, Marko Pavlović, Jana Bjelica, Lenka Petrović, Miloš Vlalukin, Nemanja Oliverić i Branislav Platiša.

Premijera predstave "Bokeški D mol" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Glavna junakinja Katarina Šparović veliki je romantik, zanesenjak, zaljubljena je u sam pojam i fenomen ljubavi, željna da je iskusi sa onim pravim izabranikom. Zato redovno čita knjige i obrazuje se putem pisane reči, te često odluta u svet maštarija, koji joj prija.

Komad se oslanja na jednu neobičnu legendu iz čarobnog Bokokotorskog zaliva, o ljubavi jedne devojke i oficira neprijateljske vojske, Francuza, koji vuče korene sa prostora Jugoslavije.

Tako se mlada Katarina, uprkos mogućoj sramoti u malom mestu u Boki, iskreno zaljubljuje u Renea Marulića. Rađa se ljubav na prvi pogled, iako su svesni toga da je ona nemoguća.

Premijera predstave "Bokeški D mol" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Baš kao i u čuvenoj tragediji Vilijama Šekspira, njih dvoje će se truditi da im ljubav uspe i da pobedi, u inat svim meštanima koji osuđuju njen odnos sa jednim okupatorom. Njihova ljubav smeta njenom neuspešnom udvaraču Stanku, koji će shvatiti ozbiljno takav poraz i neće oprostiti nikome, iako je svestan da inače ne bi ni imao šanse.

Poseban šarm drame donosi taj bokeljski dijalekt, kao nešto zanimljivo, starinski i atraktivno za pozorišnu publiku Beograda, da se na skoro dva sata preseli u prohujala vremena i otisne u romantiku.

Premijera predstave "Bokeški D mol" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Ovaj pozorišni komad je osvojio Sterijinu nagradu za najbolji originalan dramski tekst 2000. godine, i u to vreme je predstavljao nešto veoma autentično, novo, čudesno u svakom smislu. Ovom novom verzijom, drama je dokazala da može i nakon dve decenije da korespondira sa auditorijumom i pruži jedinstven pozorišni doživljaj uz ansambl na visokom nivou.

Premijera predstave "Bokeški D mol" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Efektne uloge su ostvarili bračni par Andrijana i Nemanja Oliverić, Dejan Lutkić, Branislav Platiša. Mlada glumačka nada Anja Pavićević igra glavnu ulogu zaljubljene Katarine.  Sve traženiji Luka Grbić igra fatalnog francuskog oficira, veoma uverljivo i romantično, tako da je uveliko dokazao da se dovoljno uspešno snalazi na sceni.

Premijera predstave "Bokeški D mol" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

“Bokeški d-mol” inače predstavlja jedan iz serijala motiva bokeljskih legendi, gde spadaju i predstave istog pisca, uglavnom iz Crne Gore - “Betula u malu valu”, “Innominato”, “Novela o ljubavi”, kao i “Tre sorele”, koje se igraju ponovo, kao obnova, na sceni Zvezdara teatra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike