Svirepo ubistvo i odbrana žrtve nasilja: Miloš Timotijević i Hana Selimović u filmu „Presuda“

12.12.2021

11:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Film je podržan od strane Filmskog Centra Srbije i Ženske sigurne kuće

Svirepo ubistvo i odbrana žrtve nasilja: Miloš Timotijević i Hana Selimović u filmu „Presuda“
presuda - Copyright Promo/Presuda

Premijera pet kratkih igranih filmova održaće se u okviru programa „Kratke noge“, 17. decembra u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Nakon filmova sledi razgovor sa autorima koji će voditi scenaristkinja i pesnikinja Maša Seničić.

Filmovi autora imaju kratke noge jer je put dug, jer noge još uvek rastu, jer te noge, pa i one kratke, vode svuda i jer one zapravo, nimalo nisu kratke.

Program "Kratke noge"/Promo
 

Ulaz je slobodan, a reditelji čiji će filmovi biti predstavljeni su Viktorija Samardžić („Dok sunce izlazi“), Dora Jung („Presuda“), Aglaja Filipović („Sami zajedno“), Olga Milisavljević („Blago puževima) i Hana Piščević („Budna deca sanjaju“).

U filmu „Presuda“, u kome glavne uloge tumače Hana Selimović i Miloš Timotijević, u centru priče je advokat David Klug, koji po službenoj dužnosti dolazi u zgradu pritvora na svoj prvi samostalni slučaj. Suočava se sa ženom koja je optužena za svirepo ubistvo svog muža.

Promo / Presuda
 

Ređaju se njegove posete istražnom zatvoru. Na početku one su skoro neme, bez emocija. Tek na trećem susretu ona mu priča kroz šta je prolazila u toj vezi ali i o sistemu koji služi osveti jedne porodice i o tome koliko se slučaj komplikuje i prepušta u okrilje plemenskim pravilima patrijarhalne sredine. Kako su se njegove kolege ponašale kao režiseri sistematske odmazde, zbog čega ih je ona odbila.

Njihov poslednji susret pred zakazano suđenje, odaje obostrano poverenje. David dolazi sa spremnom izjavom svog klijenta, prilagođava je okolnostima, izostavlja delove i tako pokušava da zadrži nadu za Aninu borbu pred sudom. Želi da pomogne ženi koja je žrtva nasilja, govori joj istinu u kojoj otkriva, da ga je njena priča promenila. Priznaje da je i on bio sa razlogom poslat da obavi posao, ali da to više nije slučaj, traži Anino poverenje.

Promo / Presuda
 

David donosi odluku da svoje znanje upotrebi kako bi tu majku, već osuđenu odbranio i ukazao na jedan od najvećih problema društva.

Film „Presuda“, podržan je od strane Filmskog Centra Srbije i Ženske sigurne kuće.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike