Sve što niste znali o filmu „Francuska depeša" (FOTO/VIDEO)

04.12.2021

16:30

1

Inspirisan ranim početkom Njujorker magazina, ali i željom da snimi film u Francuskoj, reditelj smešta radnju u izmaštan gradić u kojem se nalazi „Francuska depeša“, ispostava izmišljenog američkog dnevnog lista Liberty, Kansas Evening Sun

Sve što niste znali o filmu „Francuska depeša" (FOTO/VIDEO)
Francuska depeša foto5 - Copyright Promo / Festival autorskog filma

Film koji smo svi dugo čekali, estetika u kojoj ćemo uživati i reditelj koga cenimo. „The French Dispatch“ mnogi kritičari već nazivaju krunom karijere sineaste Vesa Andersona. 

Inspirisan ranim početkom Njujorker magazina, ali i željom da snimi film u Francuskoj, reditelj smešta radnju u izmaštan gradić u kojem se nalazi „Francuska depeša“, ispostava izmišljenog američkog dnevnog lista Liberty, Kansas Evening Sun.

Koliko je truda potrebno uložiti u ostvarenje koje ima nekoliko epizoda, i gde se, praktično iz scene u scenu menjaju scenografije govore sledeće činjenice koje malo ko zna o filmu – posveti novinarstvu:

JEDAN OD NAJZAHTEVNIJIH FILMSKIH SETOVA ZA DIZAJNERE

Rina De Anđelo jedna od najpoznatijih dizajnerki filmskih setova koja je rekla da joj je rad na filmu „The French Dispatch“ u top pet najzahtevnijih. De Anđelo je morala da napravi 150 različitih postavki za potrebe filma od kojih je po osam korišćeno istovremeno. Uprkos svemu istakla je da je rad sa Andersonom ostvarenje svih njenih snova.

Promo / Festival autorskog filma
 

ANDERSON JE PISAO ULOGU ZA TIMOTIJA ŠALAMEA

Uprkos tome što Anderson poziva oprobanu glumačku ekipu Ovena Vilsona, Bila Mareja, Tildu Svinton, ovoga puta je odlučio da napusti svoju zonu komfora i ulogu Zefrielija napiše baš za mladu nadu Holivuda – Timotija Šalamea. Anderson je rekao: „ Gledao sam Timija u filmovima „Bubamara“ i „Zovi me svojim imenom“ i nikada nisam više bio ubeđen da nekome treba da pripadne neka uloga“. 

Promo / Festival autorskog filma
 

SVI LIKOVI SU PISANI PO UZORU NA STVARNE PISCE

Iako se film ne može nazvati biografskim jer su priče iz članaka „“The French Dispatch“-a izmišljene, Anderson je priznao da je najvoljeniji lik urednika Artura Haucera Juniora inspirisan životom urednika Njujorkera Harolda Rosa.

CEO FILM JE SNIMAN U FRANCUSKOJ

Ceo film je sniman na lokaciji u francuskom gradiću Angulemu koji je poznat kao izrazito miran gradić. Retko kojoj filmskoj ekipi pođe za rukom da ceo film snima na lokaciji, a ne u studiju, jer je logistički teško to izvesti, ali ne i Vesu Andersonu koji svakim svojim filmom pomera granice.

PRVI FILM KOJI IMA NOVI LOGO „SEARCHLIGHT PICTURES“

Studio koji je teži tome da se u njemu stvaraju artistični filmovi posvećeni onima koji cene sedmu umetnosti i njoj se prepuštaju. „The French Dispatch“ je perjanik te zamisli i nudi publici kvalitetan spoj odličnog scenarija, slavne glumačke postave i umirujuće obojene simetrije.

Film „The French Dispatch“ je trenutno u bioskopima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike