Bogat program Festivala autorskog filma: Preko 80 premijera uz pobednike iz Kana i favorite za Oskara

17.11.2021

11:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Publiku u okviru takmičarskog programa očekuje 12 naslova koji će se naći u trci za Grand-pri festivala - nagradu za najbolju režiju „Aleksandar Saša Petrović“

Bogat program Festivala autorskog filma: Preko 80 premijera uz pobednike iz Kana i favorite za Oskara
TDP03845 - Copyright Konferencija za medije FAF/Promo

U Kombank dvorani održana je prva konferencija za medije povodom dvadesetsedmog izdanja Festivala autorskog filma koji će se održati od 26. novembra do 3. decembra 2021. godine sa glavnim sedištem u Beogradu, dok će, po prvi put, još 10 gradova širom Srbije ispratiti deo ovogodišnjeg programa - Novi Sad, Leskovac, Niš, Bor, Smederevo, Požarevac, Subotica, Lazarevac, Jagodina i Bačka Palanka.

Organizacija FAF-a predstavila je ovogodišnji program, koji obuhvata preko 80 filmskih ostvarenja svrstanih u čak 11 programskih celina, od kojih će jedan film osvojiti nagradu profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu u čast Slavka Vorkapića.

Konferencija za medije FAF/Promo
 

Publiku u okviru takmičarskog programa očekuje 12 naslova koji će se naći u trci za Grand-pri festivala - nagradu za najbolju režiju „Aleksandar Saša Petrović“. U okviru ove selekcije biće dodeljena i nagrada „Gordan Mihić“ za najbolji scenario.

Glavni program van konkurencije obuhvatiće 8 ostvarenja, dok će se u selekciji Hrabri Balkan prikazati 11 filmova, a jedan će odneti nagradu za „najhrabriji“ film Hrabrog Balkana.

Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma i Kombank dvorane, izrazio je zadovoljstvo što se i ovogodišnje festivalsko izdanje održava uživo i najavio da je kapacitet velike sale u Kombank dvorani povećan, ali i da će se sve propisane zdravstvene mere poštovati prilikom održavanja festivala.

Srdan Golubović, predsednik Saveta Festivala, na konferenciji je najavio da će otvaranje festivala obeležiti jedan važan događaj - uručenje nagrade za životno delo Festivala autorskog filma reditelju Goranu Markoviću, kome je i posvećeno ovogodišnje festivalsko izdanje, dok će festival zatvoriti film „Žurnal o Želimiru Žilniku“ Janka Baljaka, a nakom projekcije održaće se i razgovor sa autorom.

Konferencija za medije FAF/Promo
 

Umetnički direktor festivala Srđan Vučinić istakao je da cilj festivala nije da publici predstavi već preterano poznate autore, osim možda Sebastijana Majzea čiji će film „Konačna sloboda“ biti prikazan u takmičarskom programu, a koji je već sada jedan od favorita za nagradu Oskar za strani film. Žiri ovogodišnjeg takmičarskog programa čine francuski reditelj, muzičar i fotograf Zigfrid, naš reditelj i scenarista Bojan Vuletić i Šejla Kamerić - vizuelna umetnica i rediteljka iz Sarajeva.

Maša Seničić, selektorka programa Hrabri Balkan, najavila je ovogodišnji program i istakla kako je „ovo prvi put da festival prikazuje dugometražna ostvarenja autora koji su se prošlih godina našli na programu Hrabri Balkan sa svojim kratkometražnim filmovima, i da je upravo to dokaz da program napreduje. Žiri Hrabrog Balkana ove godine čine Nebojša Jovanović, Jelena Spaić i Ivan Ramljak.

Konferencija za medije FAF/Promo
 

FAF ove godine po prvi put uvodi novu programsku celinu – Sirovo, koja je prema rečima Stefana Ivančića, selektora programa Hrabri Balkan i člana saveta festivala, ekstenzija glavnog programa i predstavlja selekciju koja je obuhvaćena žanrovskim filmom.

Centralna lokacija festivala tradicionalno ostaje Kombank dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije. Prateći svetske trendove, deo programa FAF-a će se odvijati i na onlajn MojOFF filmskoj platformi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike