Ratovi i smrt Jugoslavije: Predstavljamo vam zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film „Kelti“ (VIDEO)

24.10.2021

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Beograd je pod sankcijama i inflacija preti da postane hiperinflacija

Ratovi i smrt Jugoslavije: Predstavljamo vam zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film „Kelti“ (VIDEO)
Kelti foto1 - Copyright Film "Kelti"/Promo

Srpska premijera domaćeg filma „Kelti“ rediteljke Milice Tomović biće održana u okviru ovogodišnjeg takmičarskog programa Festivala autorskog filma koji će biti održan od od 26. novembra do 3. decembra u Beogradu i gradovima širom Srbije.

Nakon premijere u Berlinu i nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolju režiju na filmskom festivalu u Sarajevu, ovaj zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film imaće srpsku premijeru pred Beogradskom publikom u subotu, 27. novembra u Kombank dvorani.

Film "Kelti"/Promo
 

Priča o nestanku zemlje i gubitku identiteta, prikazana kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove dnevne rutine tokom priprema za rođendan najmlađe ćerke, smeštena je u zimu 1993. godine. Bil Klinton je izabran za predsednika SAD. Odri Hepbern je umrla. Ratovi koji okončavaju život Jugoslavije nastavljaju se u Bosni i Hrvatskoj. Beograd je pod sankcijama i inflacija preti da postane hiperinflacija.

Film "Kelti"/Promo
 

Rediteljka je inspiraciju pronašla u želji da shvati trenutak kada je sve nepovratno pošlo naopako sa zemljom u kojoj smo rođeni - Jugoslavijom.

- Ideja je bila da se istovremeno bavim svojim detinjstvom i odraslim životom, zarobljavajući ih u jednu kuću i jedan dan, sa mogućnošću da shvatim kroz šta su prolazili moji roditelji, sada kada sam dostigla njihove godine - rekla je Tomovićeva.

Film "Kelti"/Promo
 

- Ovaj film ističe da ono što je generacija mojih roditelja svedočila i proživela devedesetih, ima veze sa onim što sada živimo i čemu svedočimo. Devedesete se koriste kao okvir za intimnu porodičnu priču, ali i kao metafora našeg sadašnjeg vremena i neizbežnih ponavljanja koja se prikazuju u ličnim odnosima, političkim kontekstima i događajima - ističe rediteljka.

Glumačku ekipu filma „Kelti“ čine Dubravka Kovjanić, Nikola Rakočević, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Slaven Došlo, Olga Odanović, Nada Šargin i mnogi drugi.

Film "Kelti"/Promo
 

Milica Tomović režirala je pet epizoda domaće serije „Jutro će promeniti sve“, dok je njen kratkometražni film „Tranzicija“ premijerno prikazan na filmskom festivalu u Lokaru, a potom i u Torontu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike