Nagrada za životno delo Goranu Markoviću na Festivalu autorskog filma

06.10.2021

14:18

0

Autor: Dejan Ćirić

Ljubitelje filma očekuju najbolja savremena ostvarenja koja teže traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka, a koja se ne mogu pronaći u redovnim bioskopskim repertoarima

Nagrada za životno delo Goranu Markoviću na Festivalu autorskog filma
Copyright Goran Marković Promo/LIFFE

Festival autorskog filma (FAF), biće održan od 26. novembra do 3. decembra.

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje festivala, posvećeno je filmskom delu Gorana Markovića, jednom od najznačajnijih autora jugoslovenskog i srpskog filma, posebno poznatog po svojim angažovanim filmovima, koji se kreću od oštre društvene kritike, do humora i izuzetne komunikacije s publikom.

Na festivalu će biti održano više događaja koji će govoriti o njegovom delu, u kojima će učestvovati i sam autor, dok će na otvaranju festivala Goranu Markoviću biti uručena Nagrada za životno delo Festivala autorskog filma.

Goran Marković Antonio Ahel/ATAImages
 

Autor ovogodišnjeg vizuelnog identiteta posvećenog reditelju Markoviću je Slavimir Stojanović, beogradski dizajner, vizuelni umetnik, pisac i profesor.

- Ideja za plakat proizilazi iz same autorske prirode filma, njegovog stvaranja i neophodnog rušenja pravila do autentičnog umetničkog dela. Kolažiranje iseckanih filmskih traka koje kreiraju inicijal A od Autorskog, kao prvog slova umetnosti, kao anarhične pobune talenta, ispostavljeno je kao logična metafora atributa kvalitetnog autorskog filma. Uz to, na trakama su fotografije Gorana Markovića iz raznih epoha njegovog stvaralaštva kao omaž maestru autorskog izraza - rekao je Stojanović.

Festival autorskog filma Promo
 

Na programu 27. FAF-a ljubitelje filma očekuju najbolja savremena ostvarenja koja teže traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka, a koja se ne mogu pronaći u redovnim bioskopskim repertoarima. Publika će ove godine kroz raznolike programske celine festivala, glavni i takmičarski program, kao i Hrabri Balkan, Bande a Part, ACID i druge, osetiti posebnost, autentičnost i snagu autorskog filma.

Centralna lokacija festivala će biti Kombank dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije. Kao i prethodnih godina, publika će festival moći da prati i na onlajn filmskoj platformi MojOFF.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike