Atelje 212 proslavlja 65 godina rada: "Ljubavno pismo" za rođendan

10.11.2021

14:08

0

U gornjem foajeu pozorišta biće otvorena izložba kolaža posvećenih Ateljeu 212 umetnika Veljka Mihajlovića

Atelje 212 proslavlja 65 godina rada: "Ljubavno pismo" za rođendan
Fin DSC_6243 - Copyright Promo / Atelje 212

Pozorište Atelje 212 obeležiće 65 godina postojanja u petak, 12. novembra na dan kada je daleke 1956. godine u maloj sali stare "Borbe" izvedena prva predstava, koncertno izvođenje Geteovog "Fausta" u režiji Mire Trailović.

Povodom ovog jubileja i Dana pozorišta Atelje 212 će izvesti predstavu "Ljubavno pismo", jednu od najdugovečnijih predstava na beogradskim scenama, koju je prema tekstu Zlatana Fazlagića i Zorana Bačića režirao Branko Кičić i koja se sa velikim uspehom igra još od marta 1994. godine uvek pred punim gledalištem.

Promo / Atelje 212
Predstava "Ljubavno pismo"

U predstavi "Ljubavno pismo" igraju Gorica Popović, Tatjana Bošković, Miodrag Кrstović, Branislav Zeremski, Dubravka Mijatović, Gordan Кičić, Dragana Đukić i Nenad Ćirić

Istog dana u podne u gornjem foajeu biće otvorena izložba kolaža posvećenih Ateljeu 212 umetnika Veljka Mihajlovića.

Nastalo iz potrebe za novim mestom na kome će se izvoditi nove, manje, kamernije dramske forme, ali i nova, avangardna drama, Atelje 212 je bilo prvo pozorište jugoistočne Evrope u kome je izvedena najznačajnija drama 20. veka "Čekajući Godoa" Semjuela Beketa.

Promo / Atelje 212
Predstava "Ljubavno pismo"

"Godo" je stvorio Atelje 212 u onom smislu kakvim ga mi kroz istoriju i teoriju percipiramo danas, ali je isto tako i Atelje 212 kroz izvođenje Godoa postao mesto na kome se promovišu i prvi put izvode savremeni dramski autori.

U Ateljeu 212 su prvi put u bivšoj Jugoslaviji igrani Jonesko, Mrožek, Stopard, Havel, Ruževič, Pinter, Žari, Žene, Vitrak, Kopit, Direnmat, Jasmina Reza, Olbi... Ono što definitivno obeležava Atelje 212 su njegovi glumci i poseban stil igre koji je nastao u ovom pozorištu. Možda je prelomni trenutak svakako "Kralj Ibi" sa legendarnim Zoranom Radmilovićem koji je od daleke 1964. godine odigran preko 200 puta pred prepunom salom.

Promo / Atelje 212
Mira Trailović

Kada se Atelje 212 preselio iz zgrade Borbe na sadašnju adresu u novu zgradu koju je projektovao Bojan Stupica, na sceni su se pojavili, da bi je do današnjeg dana zadržali, domaći dramski pisci. Nova zgrada je otvorena premijerom "Ljubinka i Desanke" tada novog, neobičnog, potpuno autentičnog autora Aleksandra Popovića.

Tako je započeta repertoarska linija savremene političke satire i komedije, koja je ostala obeležje Ateljea. Danilo Kiš, Borislav Mihajlović Mihiz, Bora Ćosić, Borislav Pekić, Brana Crnčević, doveli su do Duška Kovačevića i "Maratonaca" 1973. godine i naravno "Radovana Trećeg" 1973. godine koji je igran 300 puta do 1985. godine.

Google map
 

Ova linija se nastavlja i danas, sa Biljanom Srbljanović, Milenom Marković, Majom Pelević, Olgom Dimitrijević i mnogim mladim, savremenim dramskim piscima koji svoje prvo profesionalno izvođenje imaju upravo na sceni Ateljea 212.

Kao da je sve ono što danas nazivamo modernim, eksperimentalnim, istraživačkim i aktuelnim nastalo baš u Ateljeu – pomenimo samo BITEF i mjuzikl "Kosa", koji je u Beogradu izveden samo godinu dana posle brodvejske premijere i to kao peti grad na svetu posle Njujorka, Londona, Pariza i Minhena, pa sve do velikih reditelja koji su stvarali neka od svojih najznačajnijih predstava u Ateljeu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike