Pozorište nam neće biti uhlebljenje, već poziv: Atelje 212 proslavlja svoj dan

12.11.2020

14:53 >> 19:37

0

Ponesite maske i dođite da zajedno vratimo uspomene kroz kolaže, koji predstavljaju trag u vremenu i prizor sećanja, poručuju iz ovog teatra, a večeras su

Pozorište nam neće biti uhlebljenje, već poziv: Atelje 212 proslavlja svoj dan
Copyright Google map
Na današnji dan 1956. godine premijerom Geteovog „Fausta“, u režiji Mire Trailović, a u sali sa 212 stolica u dvorani nekadašnje novinske kuće „Borba“, počeo je pozorišni život Ateljea 212.
Ovacije i višeminutne aplauze dobila je čuvena Marija Crnobori za ulogu Margarete, a uz nju, na sceni su bili i Viktor Starčić, Mata Milošević i Ljubiša Jovanović.
U istoj podeli i režiji, narednog meseca odigran je i čuveni komad “Don Žuan u Paklu”, a samo nekoliko dana kasnije na scenu u zgradi “Borbe” kročili su bardovi glumišta – Vlastimir Stojiljković, Ljuba Tadić, Miodrag Petrović Čkalja, Rade Marković i drugi igrajući Beketov komad “Čekajući Godoa”, po prvi put u jednoj od zemalja istočne Evrope. Pisalo se tada duž cele zemlje i regiona: “Stvara se nova istorija pozorišta”.
Atelje 212 je osnovala grupa umetnika, reditelja, glumaca, pisaca… sa željom da napravi teatar u kome će se prikazivati komadi avangardni u odnosu na ostala pozorišta u Beogradu, te su se pred domaćom publikom prvi put igrali komadi avangardnih pisaca kao što su Sartr, Jonesko, Žari, Šizgal, Kopit, Žene…

Prvi rukovodioci pozorišta su bili Radoš Novaković i Bojan Stupica, ali je Mira Trailović sa mesta pomoćnika uskoro postala upravnik.

Instagram@atelje212

Posle nekoliko godina pozorište se preselilo u današnju zgradu, koju je Stupica i projektovao. Mehanizam za obrtanje scene ugrađen je naknadno, a krov je leti mogao da se otvara. Mira Trailović je kao dugogodišnji upravnik dala poseban pečat Ateljeu, a već 1967. je osnovala festival novih pozorišnih tendencija BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival), koji i danas ima svetski značaj.

Nakon Mire Trailović na čelo Ateljea 212 dolazi Ljubomir Draškić, koji je u pozorištu, kao mladi reditelj, gotovo od samog osnivanja.
Za dvanaest godina, koliko je bio upravnik, pozorište proširuje svoj glumački ansambl mladim umetnicima. Godine
1992.  Atelje 212 u adaptiranoj zgradi postaje jedno od najsavremenije opremljenih pozorišta na Balkanu. Velika scena ima 385 mesta u gledalištu, a Teatar u podrumu 141.

Upravnici su bili i Nebojša Bradić, Svetozar Cvetković, Kokan Mladenović, Ivana Dimić, Branislav Brstina i danas Novica Antić.

Jedna od kultnih predstava Ateljea je bila „Kosa“, koja je igrana u Srbiji pre mnogih svetskih pozorišnih centara.  I danas se pamti izvedba najlepših pesama iz te predstave poput „Daj nam sunca…“.  Na sceni su bili Miša Janketić, Dragan Nikolić, Jelisaveta Sablić, Predrag Manojlović, Dušan Prelević i mnogi drugi.

Atelje 212 ostaje upamćen kao simbol avangardne scene, okrenut neprekidnom istraživanju modernih rediteljskih i glumačkih izraza, te otkrivanju novih domaćih dramskih tekstova i promovisanju drama vodećih evropskih i američkih autora.

Pozorište je otkrivalo i tada nove pisce i igralo komade Brane Crnčevića, Aleksandra Popovića, Dušana Kovačevića…

“Razvojni put Bore Šnajdera”, “Ljubinko i Desanka”, “Maratonci trče počasni krug”, “Sveti Georgije ubiva aždahu”, “Radovan Treći”, “Čudo u Šarganu”, “Očevi i oci” predstavljaju temelje savremenog domaćeg dramskog teksta, a svoje praizvedbe imali su u ovom pozorištu.

Printscreen / Youtube RTS

Povodom Dana pozorišta, danas u 17 časova biće otvorena izložba kolaža „212“ Veljka Mihajlovića u gornjem foajeu pozorišta, a od 20 časova na Velikoj sceni „Mira Trailović“ igraće se predstava „Jedan Pikaso“ Džefrija Hačera u režiji Erola Kadića, u kojoj slavnog slikara igra Tihomir Stanić.
– Ponesite maske i dođite da zajedno vratimo uspomene kroz kolaže, koji predstavljaju trag u vremenu i prizor sećanja. Pre 64 godine otvoreno je Pozorište Atelje 212 u čijem osnivačkom manifestu piše: Pozorištem se nikada nećemo baviti činovnički, ono nam neće biti uhlebljenje, već poziv – poručuju iz Ateljea 212.

Promo/Boško Đorđević

Nažalost, trenutna epidemiološka situacija sa pandemijom nije zaobišla ni ovaj teatar, te su i oni bili primorani da otkažu nekoliko predstava, među kojima i “Slavnu Florens” planiranu za 20. novembar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike