On psuje, puši travu, ide u zatvor, posrće i ustaje: Upoznajte pravog Foresta Gampa

09.11.2021

06:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Gamp je sa šesnaest godina bio visok metar i devedeset osam santimetara, težio je sto deset kilograma, imao je koeficijent inteligencije 70 i ne baš prijatno detinjstvo

On psuje, puši travu, ide u zatvor, posrće i ustaje: Upoznajte pravog Foresta Gampa
profimedia-0630334522 - Copyright Tom Henks u filmu "Forest Gamp"/Profimedia

Retko se dogodi da knjiga i filmska ekranizacija književnog dela ispune očekivanja čitalaca i filmofila. Baš to je slučaj sa pitoresknim romanom Vinstona Gruma „Forest Gamp“, po kojem je snimljen jedan od najboljih filmova svih vremena.

Ovo je priča o smotanom junaku koji doživljava svakakve avanture. Ovo je priča pravog Foresta Gampa. Ne onog sa filmskog platna. On psuje, puši travu, ide u zatvor, posrće i ustaje. Ponekad je prek, ali ipak ima zlatno srce. On je neobičan čovek, sa neobičnijom životnom pričom, onom koju ne znate jer još niste pročitali ovu knjigu.

Promo/Laguna
 

Forest Gamp je sa šesnaest godina bio visok metar i devedeset osam santimetara, težio je sto deset kilograma, imao je koeficijent inteligencije 70 i ne baš prijatno detinjstvo. Ali je umeo da trči. I to veoma brzo. A onda ga je otkrio Univerzitet Alabame i od njega stvorio mladu zvezdu američkog fudbala. Tada je počela neverovatna avantura našeg komičnog junaka. Od vijetnamskog heroja do igrača pingponga svetskog ranga, od rvača u nameštenim mečevima do uspešnog preduzetnika, naredne tri decenije sudbina je sa Forestom zbijala šale.

Radnja romana je toliko zanimljiva da će privući čak i mlađe čitaoce koji nisu skloni čitanju i probuditi im čitalački apetit.

Tom Henks u filmu "Forest Gamp"/Profimedia
 

Vinston Grum (23. mart 1943. - 17. septembar 2020.) bio je američki književnik, najpoznatiji po romanu „Forest Gamp“ iz 1986. godine, koji je 1994. godine doživeo čuvenu filmsku adaptaciju pod režiserskom palicom Roberta Zemekisa. Film je postao kulturološki fenomen i ovenčan je sa šest Oskara. Knjiga je dobila nastavak 1995. godine pod naslovom „Gump and Co“. Grum je pored slavnog romana napisao i brojna publicistička dela raznolikih tema, uključujući knjige o Američkom građanskom ratu i Prvom svetskom ratu.

Roman „Forest Gamp“ možete pronaći od utorka 9. novembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike