Od Pavelića do Ćićoline: Nova knjiga Igora Marojevića kao intrigantni brevijar o lepoti

07.11.2021

13:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo jedinstveno strukturisano delo kratke proze govori o lepoti koja se ulančava kroz težnje likova za ljubavlju, snom, svetom i stvaranjem, za unutrašnjim i spoljašnjim životom u lepom mestu (i za smrću u njemu), za umetnošću, erotikom i telom...

Od Pavelića do Ćićoline: Nova knjiga Igora Marojevića kao intrigantni brevijar o lepoti
Copyright Printscreen / Youtube Laguna

Igor Marojević, istaknuti savremeni književnik i dobitnik mnogobrojnih nagrada za prozu, objavio je novu zbirku priča pod nazivom „Sve za lepotu“.

Nova knjiga, u izdanju Derete, kroz paletu likova i tema donosi priče o raznim vidovima lepote i otkriva da se lepota nalazi svuda i u svakom čoveku, ali i da ona sama zavisi od čovekovog pogleda na svet i ličnog otkrića lepote.

Ovo jedinstveno strukturisano delo kratke proze Igora Marojevića, predstavlja intrigantni brevijar o lepoti koja se ulančava kroz težnje likova za ljubavlju, snom, svetom i stvaranjem, za unutrašnjim i spoljašnjim životom u lepom mestu (i za smrću u njemu), za umetnošću, erotikom i telom...

Promo/Dereta
 

Epohe koje knjiga „Sve za lepotu“ pokriva prostiru se od razvoja interneta u krajnjoj savremenosti srpske tranzicije, šverca i ratova devedesetih, razvoja istočnoevropske i srpske kinematografije i pornografije, preko pokušaja Državne bezbednosti da hapsi nacionalističku emigraciju u doba Jugoslavije, do predvečerja, početka i toka Drugog svetskog rata, Španskog građanskog i Velikog rata.

Junaci narativa nisu samo savremeni individualci nego i Federiko Garsija Lorka, Valter Benjamin, Franja Ferdinand, Ante Pavelić, Milan Stojadinović, Moana Poci i Ćićolina... u svim svojim težnjama ka lepom.

Kako pisac kaže, njegova najnovija knjiga se može čitati kao zbirka, ali i kao roman.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike