Pink Flojd, 13 gudača i ruski virtuoz: Atraktivni spoj nespojivog večeras na Kolarcu

05.11.2021

11:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Šapovalov se predstavlja u dvostrukoj ulozi kompozitora/aranžera i soliste na dva instrumenta - klasičnom i električnom violončelu

Pink Flojd, 13 gudača i ruski virtuoz: Atraktivni spoj nespojivog večeras na Kolarcu
Denis Sapovalov - Copyright Denis Šapovalov Promo/Bemus

U okviru 53. BEMUS-a, večeras će se u Kolarčevoj zadužbini održati veoma atraktivan koncert srpskog kamernog ansambla „13 gudača“ na kome će nastupiti ruski violončelista Denis Šapovalov, koji je bio gost Beograda pre desetak godina u okviru Čelo Festa.

Šapovalov se predstavlja u dvostrukoj ulozi kompozitora/aranžera i soliste na dva instrumenta - klasičnom i električnom violončelu, te će u prvom delu programa, uz klasičan repertoar, predstaviti beogradskoj publici svoj „Bravurozni koncert“, dok ćemo u drugom delu slušati njegove originalne obrade numera grupe Pink Flojd.

Program će se sastojati od sledećih dela: Vivaldi - Koncert za violončelo, gudače i kontinuo, RV 413; D. Šapovalov - Bravurozni koncert, Omaž grupi Pink Flojd -aranžmani: D. Šapovalov.

Denis Šapovalov Promo/Bemus
 

Denis Šapovalov je ruski čelista, dirigent i kompozitor. Osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom muzičkom takmičenju Čajkovski 1998. godine. Nastupao je na mnogim međunarodnim festivalima u Rusiji, Gruziji, Jermeniji, Litvaniji, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama.

Sarađivao je sa Simfonijskim orkestrom Čajkovski, Akademskim simfonijskim orkestrom Sanktpeterburške filharmonije, Kamernim orkestrima „Moskovski virtuozi“ i ,,Moskovski solisti“, Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija, Londonskom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Bratislave, i mnogim drugima.

Šapovalov radi sa istaknutim dirigentima, kao što su: Vladimir Fedosejev, Jutaka Sado, Vladimir Spivakov, Jurij Bašmet, Tomas Sanderling, Džonatan Bret, Li Rejnolds... Redovno drži majstorske kurseve u Rusiji i inostranstvu kao gostujući profesor, a 2014. godine je pokrenuo projektnu nastavu „Cello Travel International Academy“.

Denis Šapovalov Promo/Bemus
 

Uspešno je debitovao u dvoranama Tonhale u Cirihu, Palau di Musica u Valensiji, moskovskoj koncertnoj dvorani Zarjadje i bečkom Muzikferajnu.  Ovaj violončelista je aktivan učesnik  različitih projekata savremene muzike. U novijem periodu predstavlja širom sveta svoj novi cross-over projekat „Omaž grupi Pink Flojd” za električno violončelo.  Svira na instrumentu firme Yamaha.

Kamerni ansambl „13 gudača” osnovan je 2016. godine na inicijativu vanrednog profesora i violončeliste Srđana Sretenovića. Ovaj naziv ansambla inspirisan je zlatnim dobom kamernog muziciranja u Srbiji kada je gudački orkestar ,,Dušan Skovran”, pod upravom profesora Aleksandra Pavlovića, brojao 13 muzičara i kada su nastajala brojna dela savremenih srpskih kompozitora za pomenuti orkestar i upravo taj broj muzičara.

Kamerni ansambl "13 gudača" Promo/Bemus
 

Do 2021. godine ansambl je uglavnom nastupao u okviru gudačkog kvarteta „4 gudača”. U 2017. godini kvartet je zabeležio nekoliko zapaženih nastupa. Do sada su izveli i snimili kvartete Miloja Milojevića i Nataše Bogojević, Svetlane Savić, Svetlane Maksimović i Dmitrija Šostakoviča (Gudački kvartet br. 3). Neka od ovih dela nalaze se na kompakt disku ,,Komadi vremena".

Gudački kvartet ansambla čine: Dušan Panajotović (prva violina), Miloš Stevanović (druga violina), Marina Popović (viola) i Srđan Sretenović (violončelo). Umetnički rukovodilac Kamernog ansambla ,,13 gudača” je proslavljeni violončelista, dirigent i profesor Fakuteta muzičke umetnosti u Beogradu Srđan Sretenović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike