Preminuo glumac Radovan Miljanić: Jednu od poslednjih uloga odigrao u "Tajnama vinove loze"

25.10.2021

11:28

0

Autor: M. Cukić

Poslednju rolu u pozorištu odigrao je pre samo nekoliko dana – u predstavi Narodnog pozorišta "Vasa Železnova i drugi" koja je s velikim uspehom izvedena 18. oktobra na Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu

Preminuo glumac Radovan Miljanić: Jednu od poslednjih uloga odigrao u "Tajnama vinove loze"
radovan miljanić (1) - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Dugogodišnji glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Radovan Miljanić iznenada je preminuo 25. oktobra u 69. godini.

Miljanić je rođen u Pančevu 24. februara 1952. godine. Glumu je diplomirao 1979. godine  na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića, monodramom "Priče kneza Miškina", po "Idiotu" F.M Dostojevskog. Predstava je igrana u Podrumu Ateljea 212, Žutom salonu JDP i SKC.

Iste godine, na Sceni "Krug 101“ Narodnog pozorišta u Beogradu, (čiji je stalni član postao 1985. godine) imao je svoju prvu premijeru; reč je o predstavi "Za opelo, u red, molim", po tekstu Milana Mitića i u režiji Velimira Mitrovića koji mu je poverio ulogu Bate. 

Tokom dugogodišnje karijere odigrao je više od sto uloga (oko 70 premijera), najviše u Narodnom pozorištu, zatim u SKC, Domu omladine, Zvezdara teatru, Teatru od nule, Pozorištu Ogledalo, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu…

Poslednju rolu odigrao je pre samo nekoliko dana – u predstavi Narodnog pozorišta "Vasa Železnova i drugi" koja je s velikim uspehom izvedena 18. oktobra na Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Među značajnija umetnička ostvarenja ubrajaju se uloge u predstavama "Nenagrađeni ljubavni trud" (Biron), "Priče kneza Miškina" (Miškin), "Solunci govore" (Lisijen Rejn), "Rat i mir" (Verhovenski), "Ubi me prejaka reč" (Branko Miljković), "Uobrašeni bolesnik" (Doktor  Pirgon), "Gospođa ministarka" (Teča Panta), "Velika drama" (Pop Stojan, Branko Lazović, Savo Vukotić-Cicko), "Koštana - Žal za mladost" (Hadži Toma)…

Više od dve decenije, uz Ljubivoja Tadića (Tesla), igrao je u kultnoj duodrami "Tesla ili prilagođavanje anđela" u kojoj je briljantno tumačio lik novinara Džona Smita. 

Učestvovao je u snimanju pedesetak drama na Radio Beogradu i ostvario zapažene uloge (Vladislav Petković Dis, Branko Miljković, Tomas Mor..).

U "Pesničkim vedrinama" TV Beograd tumačio je Milutina Bojića i dve decenije bio stalni učesnik u emisijama Kulturne i Naučne redakcije TV Beograd.

Igrao je u mnogim domaćim serijama i filmovima - "Direktan prenos", "Čavka", "Guča", "Uslovna sloboda", "Život i smrt porno bande", "Rekvijem za gospođu J.", "Nečista krv – Greh predaha", "Dara iz Jasenovca", "Tajne vinove loze", "Vikend sa ćaletom"…

Igrao je glavne uloge u filmovima Vladimira Mančića koji su osvojili mnoge nagrade na festivalima kratkomeražnog filma.

Retko je govorio za medije, a u jednom intervjuu, objavljenom pre skoro dve decenije u pozorišnom listu "Ludus", na pitanje šta za njega danas, posle toliko odigranih uloga, predstavlja izazov, rekao je:

- Nešto što podrazumeva drugačiji pristup ulozi ili komadu, što do sada nisam radio... Ne pripadam glumcima koji planiraju uloge ili imaju zacrtano šta sad moraju da igraju. Vaspitavan sam u drugom duhu: da su predstava i pozorište mnogo važniji od glumaca, nas koji treba da učestvujemo u tome. Nisam u pozorištu zbog ssebe, nego zbog pozorišta - rekao je tada, a piše Narodno pozorište.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike