Pejzaži iz snova i svet bez ljudi: Otvorena izložba Gorane Bačevac u galeriji Novembar (FOTO/VIDEO)

22.10.2021

10:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Radovi su delimično inspirisani pandemijom, zbog čega se među brojnim temama izložbe izdvaja i sagledavanje mogućeg gubitka kontrole nad sistemom i mogućnost da iz toga nastane bolja budućnost za ljude i međuljudske odnose

Pejzaži iz snova i svet bez ljudi: Otvorena izložba Gorane Bačevac u galeriji Novembar (FOTO/VIDEO)
9a607b92-5888-0362-904d-9d404d0c165d - Copyright Izložba Uncanny Valley Promo/Galerija Novembar

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je izložba vizuelne umetnice Gorane Bačevac, pod nazivom “Uncanny Valley”.

Publici poznata pre svega po instalacijama u prostoru i skulpturama, Bačevac je ovoga puta predstavila i svoje slikarske radove nastale u poslednje dve godine - akvarele sa tematikom fantastičnih predela iz snova, ali i problema trenutnih međuljudskih odnosa, pa i apokaliptičnih prizora potencijalnog sveta bez ljudi.

Gorana Bačevac Promo/Galerija Novembar
 

- Neki od radova prikazuju postapokaliptični scenario gde napuštene fabrike, prostori, eskaliraju u neprijatne scene koje izazivaju anksioznost i teskobu, dok sa druge strane imamo razmišljanja o međuljudskim odnosima podstaknuta ovim izmenjenim okolnostima u kojima svi živimo. Na kraju, tu su “pejzaži iz snova” - pusta mora, obale, planine, kao i uklapanja fantastične arhitekture u poznate ili nepoznate predele - objašnjava kustoskinja Galerije Novembar, Ana Simona Zelenović.

Izložba Uncanny Valley Promo/Galerija Novembar
 

Radovi su delimično inspirisani pandemijom, zbog čega se među brojnim temama izložbe izdvaja i sagledavanje mogućeg gubitka kontrole nad sistemom i mogućnost da iz toga nastane bolja budućnost za ljude i međuljudske odnose.

- Izložba „Uncanny Valley“ otvorena je od 21.10. do 28.11. i drago nam je da smo ovoga vikenda deo Art Weekend Belgrade-a, kao i prethodnih godina, tako da ćemo imati poseban program prilagođen našem učešću u ovoj manifestaciji dodaje Zelenovićeva.

Galerija Novembar napominje da je zbog propisanih mera bezbednosti broj ljudi u prostorijama ograničen, uz poštovanje fizičke distance, dezinfekciju i nošenje zaštitnih maski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike