Izložba o ocu Beograđanke u Parobrodu: „Otisci graditelja“ u znak sećanja na Branka Pešića

19.10.2021

11:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Na izložbi će biti prikazan njegov stvaralački opus uz potpuno lične utiske i zapažanja zabeležene u autobiografskim zapisima „Sećanja“, u kojima nas vodi kroz svoj život i rad kao kroz mozaik istorijskih, ličnih i poslovnih izazova

Izložba o ocu Beograđanke u Parobrodu: „Otisci graditelja“ u znak sećanja na Branka Pešića
Branko Pešić uz maketu Hrama Svetog Save 1987. Promo Dragan Tanasijević - Copyright Branko Pešić uz maketu Hrama Svetog Save 1987. Promo/Dragan Tanasijević

Izložba „Otisci graditelja“ o arhitekti Branku Pešiću biće otvorena u petak, 22. oktobra, od 19 časova u Ustanovi kulture "Parobrod" (Kapetan Mišina 6a).

Autorski tim čine Marija Andrejević, Ana Petrović i Marija Pavlović, a izložbu će otvoriti Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i likovni kritičar.

Branko Pešić ispred prvog projekta Palate Beograd 1961./Privatna arhiva
 

Arhitekta Branko Pešić ostavio je za sobom obimno i složeno graditeljsko delo na različitim poljima arhitektonskog stvaralaštva. Uz višedecenijsku pedagošku delatnost profesora Građevinskog fakulteta (1951-1986), uspešno i efikasno je vodio izuzetno komplikovane građevinske projekte, kao što su izgradnja tada najviše građevine na Balkanu, Palate Beograd, visine preko sto metara (1974), kao i još veći i zahtevniji poduhvat, nastavak gradnje Hrama Svetog Save, pedeset godina posle započetih radova.

Od njegovih mnogobrojnih realizovanih projekata veliki deo opusa posvetio je izložbenoj i sajamskoj arhitekturi. Na arhitektonskim konkursima dobio je preko dvadeset nagrada. U njegova ostvarenja spada i tridesetak crkvenih objekata i konaka među kojima se ističe crkva Sv. Petke na Čukaričkoj padini.

Branko Pešić Crtež hrama Svetog Save 1994./Privatna arhiva
 

Bio je predsednik i član brojnih stručnih žirija i učesnik izložbi. Na mestu predsednika sekcije arhitekture ULUPUDS-a je bio 14 godina, a zatim četiri godine i predsednik. Predsednik Saveza primenjenih umetnika i dizajnera Jugoslavije - SPID-JU bio je godinu dana.

Za svoj rad dobio je više medalja i diploma za angažovanje na kulturnom i stručnom polju.

Branko Pešić na sajmu u Poznanju 1959./Privatna arhiva
 

Na izložbi će biti prikazan njegov stvaralački opus uz potpuno lične utiske i zapažanja zabeležene u autobiografskim zapisima „Sećanja“, u kojima nas vodi kroz svoj život i rad kao kroz mozaik istorijskih, ličnih i poslovnih izazova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike