Ormar Garsije Markesa: Nesvakidašnja aukcija koja će otkriti mnoge tajne

17.10.2021

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Neki komadi odeće čuvenog nobelovca nose u sebi "tragove njegovog života kao pisca", poput jakne s hemijskom u džepu koju je koristio za potpisivanje svojih knjiga

Ormar Garsije Markesa: Nesvakidašnja aukcija koja će otkriti mnoge tajne
Profimedia

Čak 400 odevnih predmeta i modnih detalja preminulog pisca, nobelovca Gabrijela Garsije Markesa, naći će se na humanitarnoj aukciji u Meksiku iduće sedmice, objavila je porodica ovog književnika.

Događaj pod nazivom "Ormar Garsije Markesa" odvija se u sklopu otvaranja kulturnog centra u Markesovoj rezidenciji na jugu Meksika, preneli su lokalni mediji.

Tamo je autor kultnog romana "Sto godina samoće" živeo godinama i napisao brojna dela. Stvari koje su ponuđene na prodaju odabrala je Markesova unuka Emilija Garsija Elizondo, koja će voditi kulturni centar.

Profimedia
 

"Gabo", kako su zvali Markesa, „imao je omiljene krojače i omiljene dizajnere", navodi se u njenom saopštenju.

Dodala je kako neki komadi odeće nose u sebi "tragove njegovog života kao pisca", poput jakne s hemijskom u džepu koju je koristio za potpisivanje svojih knjiga.

Poznati pišcevi sakoi od tvida su deo kolekcije, a mogu da se kupe i predmeti njegove žene Mercedes Barče. Odeća koju je nosila kada je njen suprug primio Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine, biće prikazana, ali nije na prodaju.

Aukcija će početi 20. oktobra, a prihod će biti doniran fondaciji koja pomaže deci iz autohtonih zajednica u južnom Meksiku.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti