Čuveni film "U raljama života" postaje predstava: Mladi glumci u kultnim ulogama

21.10.2021

15:15

0

Autor: M. Cukić

Junakinja istoimenog romana Štefica Cvek dobila je status ikone u hrvatskoj književnosti, a delo je postalo popularno kada je snimljen film 1984. u režiji Rajka Grlića, gde je naslovnu ulogu imala Vitomira Lončar

Čuveni film "U raljama života" postaje predstava: Mladi glumci u kultnim ulogama
u raljama života (3) - Copyright YouTube/U raljama života

Premijera predstave "U raljama života" Dubravke Ugrešić, u režiji Andreja Nosova, biće izvedena u subotu, 23. oktobra na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, najavljeno je danas na konferenciji za medije.


Novi komad je rađen prema romanu "Štefica Cvek u raljama života" (1981), koji je dramatizovala Biljana Srbljanović.

Junakinja ovog melodramskog romana Štefica Cvek dobila je status ikone u hrvatskoj književnosti, a delo je postalo popularno kada je snimljen film "U raljama života" (1984) u režiji Rajka Grlića, gde je naslovnu ulogu imala Vitomira Lončar.
ATAImages/ Antonio Ahel
Deo ekipe predstave "U raljama života"

Scenario za film je pisala autorka romana, a uloge su tumačili Gorica Popović, Velimir Bata Živojinović, Rade Šerbedžija, Bogdan Diklić, Mira Furlan, Miodrag Krivokapić, Predrag Miki Manojlović, Radko Polič i drugi.

U ovoj pozorišnoj verziji igraju Iva Ilinčić, Vesna Čipčić, Aleksandar Vučković, Luka Grbić, Dunja Stojanović, Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec i Marko Todorović.

YouTube/U raljama života
Film "U raljama života"

Reditelj Nosov je istakao da je privilegija raditi u BDP-u sa tako jakim glumačkim ansamblom i autorskom ekipom i dopada mu se u kom pravcu ide ovaj teatar sa novim upravnikom Jugom Radivojevićem i mnogim regionalnim umetnicima.

- Želim samo da naglasim, nemojte očekivati Šteficu Cvek iz poznatog filma ili romana. Ovo nije priča o toj junakinji u Zagrebu ''80-ih godina, već je smeštena u Beograd danas - otkrio je reditelj.

ATAImages/ Antonio Ahel
Andrej Nosov

Kako je naveo, dramatizacija tog romana ide u pravcu važnih pitanja za generaciju onih koji imaju naivne ideje o ljubavi i pronalaženju životnog partnera.

- Fokus nam je na muško-ženskom odnosu kakav je on zapravo danas, kada dolazi do mimoilaženja, da li lako prelazimo preko uvreda i teških reči. Opet, sa druge strane, trudili smo se da realizujemo predstavu koja će, i pored postavljanja raznih značajnih pitanja, biti za publiku zabavna. To je negde i cilj pozorišta, spojiti umetnost i zabavu - kaže Nosov.

Film je imao zaplet u vidu junakinje Dunje, koja je režiser televizijske serije "Štefica Cvek u raljama života", gde je glavna junakinja službenica željna ljubavi. Njihove priče se paralelno odvijaju, i uprkos različitim društvenim sredinama u kojima žive, postaju sve sličnije. U životima obe dame pojavljuju se i dugo očekivani muškarci puni mnogih obećanja.


Komad predstavlja ideju o poziciji žene u društvu nekad i sad, a pozorišna Štefica Cvek u ovoj verziji jeste glumica Iva Ilinčić.
ATAImages/ Antonio Ahel
Iva Ilinčić

- Intenzivno radimo na ovoj drami već duže, gotovo sam ošamućena od tolikih proba. Svakako je ovo najznačajniji proces rada koji sam do sada imala - prvi su utisci mlade glumice.

Ona je podvukla da je osnova predstave u filmu i romanu, ali da se dramaturškinja Srbljanović prilično odmakla od toga i uradila drugačiju verziju te priče.

- Priznajem, u početku se nisam pronašla u tekstu. Glumcima inače u ovoj predstavi je bilo jako teško da se izbore sa dramom. Onda smo kasnije, na svu sreću, pronašli ključ i nekako realizovali predstavu - otkrivala je Ilinčić.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Kaže da je zahvalna reditelju što ju je odabrao za ovu ulogu, jer je lik Štefice "daleko od nje", što je bio dodatni izazov za glumačku igru.

- Ta devojka je veoma životna, od krvi i mesa, pati, trpi, emotivna je, i u nekim okolnostima i situacijama smo bliske, u mnogima ne, tako da smo morali da se tražimo. Svakako je u ovom projektu najdragocenija glumačka ekipa, svi su bili sjajni. I ovo je moja prva velika uloga u pozorištu - zaključila je Ilinčić.

Njen kolega glumac Miloš Petrović Trojpec složio se da je proces rada bio težak, da su se borili sa tekstom koji će prerasti u zadovoljavajući rezultat, odnosno u predstavu koju će svi voleti da igraju.

ATAImages/ Antonio Ahel
Iva Ilinčić i Miloš Petrović Trojpec

Priznaje da mu je ovo sasvim drugačija uloga u njegovom dosadašnjem opusu, gde je uglavnom igrao grubijane, kriminalce i negativan sloj ljudi, i da je bilo zahtevno sprovesti u delo čitavu ideju.


- Vrhunski rezultat u pozorišnom i umetničkom radu može da se postigne samo uz lepu saradnju i veliko razumevanje cele ekipe, što smo mi ovde itekako imali - naglasio je Trojpec.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike