Tuga na sceni na kojoj on više nikada neće igrati: Održana komemoracija u čast Marku Živiću (FOTO)

19.10.2021

10:08

0

Autor: Dejan Ćirić

Nakon što je puštena pesma grupe Poslednja igra leptira “Jeleni umiru sami” cela sala je briznula u plač

Tuga na sceni na kojoj on više nikada neće igrati: Održana komemoracija u čast Marku Živiću (FOTO)
marko_zivic_komemoracija_19102021_0074 - Copyright Amir Hamzagic/ATAImages

Voljeni glumac Marko Živić preminuo je prerano 14. oktobra u 49. godini. Njemu u čast, porodica, prijatelji i kolege okupili su se danas u Beogradskom dramskom pozorištu kako bi održali komemoraciju na Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković".

Sahrana će se održati takođe danas, na Novom groblju, u 14.30 časova, dok će opelo početi u 14 sati.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Živić je završio glumu 1995. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Radeta Markovića, a tokom bogate karijere ostvario se kao glumac i u pozorištu i na filmu.

Bio je u stalnoj glumačkoj postavi u Pozorištu na Terazijama, i stalni član Beogradskog dramskog pozorišta gde je igrao u predstavama "Kad su cvetale tikve", "Ne igraj na Engleze", "Sviraj to ponovo, Sem", "Let iznad kukavičjeg gnezda", "Delirijum tremens"...

Njegove kolege teško se mire sa preranim odlaskom dragog glumca, kojeg je, kako su mnogi istakli, krasio osmeh deteta i vedar duh koji će zauvek ostati upamćen.

Među prvima je, pored članova porodice, u BDP stigao glumac Slobodan Boda Ninković, a zatim je u pratnji supruga Žarka Jokanovića došla i Milica Milša. Tužnom oproštaju prisustvovali su i Petar Benčina, Dejan Lutkić, Miloš Biković, Andrija Kuzmanović, Mima Karadžić, Sandra Bugarski, Vesna Čipčić, Srđan Timarov, Branimir Brstina, Milan Gromilić i mnogi drugi. 

Amir Hamzagic/ATAImages
 
Amir Hamzagic/ATAImages
 
Amir Hamzagic/ATAImages
 

Na ulazu u BDP, pored fotografije preminulog glumca, izložena je knjiga žalosti.

Amir Hamzagic/ATAImages
 

Na početku komemoracije održan je minut ćutanja, a zatim su emitovani inserti iz pozorišnih, filmskih i televizijskih ostvarenja u kojima je Marko Živić igrao. 

Miloš Biković, koji je sarađivao sam Markom u predstavi "Kada su cvetale tikve" i filmskom serijalu "Montevideo", prisetio se lepih životnih trenutaka sa Živićem.

Amir Hamzagic/ATAImages
 

- Marka sam upoznao 2005. godine u "Dadovu". Radili smo neku novogodišnju tezgu... Sećam se kada smo igrali preferens... Taj osmeh, ta šala, to što je nosio sa sobom, kao štit, kao zaštitni znak, to je ono po čemu ću ga pamtiti. U to vreme on je napisao, mislim da je bilo 50 godina "Dadova", kratki stih, uz napomenu da nije ponosan što to piše. Stih glasi ovako: "Dao si mi afirmaciju i pažnju, dao sam ti osobenost i talenat, vredelo je."

Ja sam napisao, pošto znam da ih je voleo: "Ti si znao, rak se može najuriti klovnovskim nosem crvenim, a prava se aždaja može ubiti mačem drvenim, rečju, šalom, pričom, replikom, pa i mitom, kao oružjem može se braniti zemlja. O, da, besmisao se može premostiti kaskanjem... i da su sila najveća reči tople, reči blage, vidiš li da za osmeh treba sve više snage i da taj osmeh može otopiti sve smetove... Vidimo se Marko - rekao je Biković.

Amir Hamzagic/ATAImages
 

 Vidno potresen Boda Ninković je u svom govoru, između ostalog, rekao:

- Marko je za mene maslačak. Nije bio ovakav dogovor Marko, trebalo je ti mene da pratiš uskoro u penziju, a sada ja tebe ovako pratim - poručio je Ninković.

Andrija Kuzmanović je u svom obraćanju prisutnima rekao:

- Marko je voleo neke uloge da posveti ljudima kojih nema. Mi ćemo sada igrati za njega.

Amir Hamzagic/ATAImages
 

Milica Zarić kazala je kako bi sad ušao u salu i rekao: "Ajmo ljudi da radimo".

Amir Hamzagic/ATAImages
 

– Ti si bio Đuza naše klase. Oči dečačke, ti si svetionik dobrog raspoloženja. Delili smo scenu i život, patnju i smeh. Marko je čista emocija skrivena iza osmeha. U osmesima ćemo te čuvati i sačuvati - istakla je glumica.

Amir Hamzagic/ATAImages
 

Od Marka se oprostio i upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić.

- Putuj Marence, odmori se zaslužio si.

Na kraju komemoracije poslednji pozdrav omiljenom glumcu uputio je i upravnik Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević koji je rekao kako niko ne pamti ovakvu tišinu u tom pozorištu.

Amir Hamzagic/ATAImages
 

Nakon što je puštena pesma grupe Poslednja igra leptira “Jeleni umiru sami” cela sala je briznula u plač.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike