Počinje 30. festival u čast Zoranu Radmiloviću u Zaječaru

15.10.2021

16:30

0

Autor: M. Cukić

Tokom osam festivalskih dana biće odigrane predstave iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, a 16. oktobra manifestaciju će otvoriti premijera predstave zaječarskog teatra "Emilija Galoti"

Počinje 30. festival u čast Zoranu Radmiloviću u Zaječaru
Copyright Zoran Radmilović Printscreen/YouTube

Pozorišni festival "Dani Zorana Radmilovića" biće 30. put održan od 16. do 23. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru.


Uvod u jubilej značajnog festivala posvećenog velikom glumcu realizovan je od 11. do 14. oktobra u vidu četvrtog Festivala malih pozorišnih formi, gde je odigrano pet monodrama - "Zemlja vukova", "Nina", "Čaj sa Kublaj-kanom", "Vojvoda Živojin Mišić", "Poslednja šansa" i "Slučaj gospodina Kostića", zaječarskog pozorišta, u izvođenju Branislava Mijatovića, u čast nagrađenih.

Takođe, sinoć je održan i prolog pozorišne smotre kao pretfestivalsko veče - "Pesnički portret Tomislava Mijovića", a nakon toga prikazan je dokumentarni film o Zoranu Radmiloviću - "Glumčina".
Zoran Radmilović Promo/Metonimija
Zoran Radmilović

Tokom osam festivalskih dana biće odigrane predstave iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, a 16. oktobra festival će otvoriti premijera predstave zaječarskog teatra "Emilija Galoti" pisca Efraima Gotholda Lesinga u režiji Tare Manić.

Iz Ateljea 212 stiže predstava "Ova će biti ista" koju je po tekstu Staše Bajec režirao Ivan Vuković.

Publika će videti i hit predstavu "Ana Karenjina" Narodnog pozorišta Niš koju je po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao glumac Irfan Mensur, uz sopstvenu dramatizaciju i adaptaciju, a s Draganom Mićalović u glavnoj ulozi.

Dragana Mićalović kao Ana Karenjina Promo/Nikola Milosavljević
Dragana Mićalović

Koprodukcija Gradskog kazališta "Joza Ivakić" iz Vinkovaca i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku stižu na "Zoranove dane" sa klasikom svetske dramaturgije - "Gospođica Julija" Augusta Strindberga u režiji Aide Bukvić.


Beograd će se predstaviti i sa bokeljskom melodramom "Tre sorele" Zvezdara teatra, koju je po tekstu Stevana Koprivice režirao Milan Karadžić, sa popularnom ekipom glumaca (Sloboda Mićalović, Nataša Ninković, Ana Franić, Milutin Mima Karadžić, Aleksandar Radojičić, Dragan Petrović Pele).
ATAImages / Antonio Ahel
Dragan Petrović Pele

Na repertoaru festivala je i nagrađivani komad "Jugoslavija moja otadžbina", prema romanu Gorana Vojnovića, reditelja Marka Misirače, u koprodukciji Pozorišta Prijedor (Republika Srpska) i Gledališča Kopar (Slovenija).

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada će se predstaviti delom "Ko je ubio Dženis Džoplin" u režiji Sonje Petrović, dok će festival 23. oktobra biti zatvoren komedijom "Pokondirena tikva" Jovana Sterije Popovića, u režiji Olivere Viktorović Ðurašković, u produkciji domaćina festivala.

Ulaz na festival biće omogućen samo onima koji su primili najmanje dve doze bilo koje vakcine, imaju potvrdu o preležanom virusu kovid 19 ili PCR test koji nije stariji od 48 sati od dana posete fesitivalu. U toku trajanja manifestacije zbog pandemije dozvoljeno je samo 50 odsto popunjenosti kapaciteta i obavezno je nošenje zaštitne maske sve vreme boravka u sali i holu pozorišta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike