„Alisa“ premijerno na sceni Narodnog pozorišta: Balet inspirisan čuvenom zemljom čuda (FOTO)

13.10.2021

13:31

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstava je provučena kroz boju zabave, dinamičnosti, plesa, muzike i teksta, a sve po motivima poznatog dela Luisa Kerola

„Alisa“ premijerno na sceni Narodnog pozorišta: Balet inspirisan čuvenom zemljom čuda (FOTO)
36034295-466C-4080-8867-4C6AB2E73241 - Copyright Balet "Alisa", Narodno pozorište Promo/Jelena Janković

U okviru projekta „Mladi koreografi“ 25. oktobra u 20 časova na Velikoj sceni nacionalnog teatra premijerno će biti izveden balet „Alisa“ u koreografiji Dejana Kolarova.

Projekat „Mladi koreografi” pokrenula je, pre nekoliko godina, direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.

Balet "Alisa", Narodno pozorište Promo/Jelena Janković
 

Kolarovu je kao inspiracija za predstavu poslužila „Alisa u zemlji čuda”, najpoznatiji komad engleskog književnika Luisa Kerola, ali i jedno je od najpoznatijih dela dečje fantastike u svetu, objavljeno 1865. godine.

- Oduvek mi je bila želja da napravim predstavu o nečemu što povezuje sve nas, a to je da sve potiče iz porodice. Porodica je ta od koje sve kreće i koja treba da nam da vetar u leđa da idemo dalje, hrabro kroz život - kaže koreograf i reditelj predstave Dejan Kolarov.

Balet "Alisa", Narodno pozorište Promo/Jelena Janković
 

- Svi mi imamo svoje lične borbe koje vodimo kroz život i to nas gradi kao ličnosti, kao osobe. U radu na predstavi trudim se da umetnici imaju svoju slobodu u stvaranju likova. Predstava je provučena kroz boju zabave, dinamičnosti, plesa, muzike i teksta, a sve to se radi po motivima čuvenog dela „Alisa u zemlji čuda“ Luisa Kerola - podseća Kolarov, dugogodišnji prvi solista Baleta Narodnog pozorišta, gde je ostvario veliki broj glavnih i solističkih uloga kao podjednako izvanredan tumač baletskih rola klasičnog, neoklasičnog i savremenog izraza.

Balet "Alisa", Narodno pozorište Promo/Jelena Janković
 

Podela okuplja ekipu igrača i glumaca koju čine Slobodan Beštić, Milica Jević, Aleksandra Kolarov, Olga Olćan, Sanja Ninković, Miloš Kecman i Nikola Bianko.

Za ovu predstavu svoje glasove pozajmile su kolege iz sektora Drame, reč je o Vanji Ejdus, Bojani Stefanović, Milošu Đorđeviću, Nenadu Stojmenoviću i Nikoli Vujoviću što će, na ovaj način, baletski i dramski sektor ujediniti na sceni.

Balet "Alisa", Narodno pozorište Promo/Jelena Janković
 

U saradničkoj ekipi su Ana Krstajić (muzika), Mina Ćirić (dramaturg), Srđan Perić (kostimograf), Jelena Janković (fotograf), Vlado Marinkovski (svetlo) i Jasna Saramandić (scenografija).

Repriza je zakazana za 5. novembar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike