Drama čuvenog Henrika Ibzena "Nora" u Narodnom pozorištu: U podeli jaka glumačka ekipa

12.10.2021

08:25

0

Biće ovo u nacionalnom teatru treća postavka klasične građanske drame, koju je slavni norveški književnik, jedan od najvećih dramskih pisaca svetske književnosti, napisao 1879. godine

Drama čuvenog Henrika Ibzena "Nora" u Narodnom pozorištu: U podeli jaka glumačka ekipa
фото 1 проба - Copyright Promo / Narodno pozorište

Prva čitaća proba predstave "Nora", po istoimenoj drami Henrika Ibzena, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, održana je juče u probnoj sali Narodnog pozorišta.

Premijera je planirana početkom decembra na Velikoj sceni, a u podeli su Nada Šargin (Nora Helmer), Nenad Stojmenović (Torvald Helmer, advokat, Norin suprug), Hadži Nenad Maričić (Doktor Rank), Katarina Marković (Gospođa Kristina Linde), Goran Jevtić (Advokat Nils Krogstad) i Jelena Blagojević (Sluškinja).

Nada Šargin ATAImages/Stefan Tomašević
Nada Šargin

U umetničkom timu su i Branko Hojnik (scenograf), Ivana Vasić (kostimograf), Irena Dragović (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Igor Koruga (scenski pokret) i Jelena Tvrdišić (video rad). Saradnici na predstavi su Vuk Miletić, Vidan Lalić (producenti), Sanja Ugrinić Mimica (inspicijent), Danica Stevanović (sufler), Dunja Kostić (asistent scenografa i reditelja), Nevena Šmitran (asistent kostimografa) i Ivona Džudović (organizator na praksi).

Biće ovo u Narodnom pozorištu treća postavka "Nore", klasične građanske drame, koju je slavni norveški književnik, jedan od najvećih dramskih pisaca svetske književnosti Henrik Ibzen, napisao 1879. godine.

Prva premijera održana je 28. januara 1889. godine, a naredna 12. maja 1921. godine.

Narodno pozorište / Promo/Željko Jovanović
Narodno pozorište

Henrik Ibzen, pisac drame "Nora" ili "Lutkina kuća", rođen je 20. marta 1828. godine u gradu Šijen (Skien) u Norveškoj. Ovaj pisac je jedan od najznačajnijih norveških i svetskih dramatičara s kraja 19. veka. On je evropskoj dramskoj sceni predstavio nov način moralne analize koja je bila postavljena nasuprot stroge realističke pozadine srednje klase. Uveo je vrlo prodorne dijaloge i vrlo rigoroznu misao, koja je bila drugačija od svega do tada viđenog.

"Nora" je dramsko delo u kome se čitava radnja odvija u stanu porodice Helmer. Vreme radnje je pred kraj 19. veka. Glavna tema komada je sudbina glavne junakinje Nore koja je detinjstvo provela okružena i obasipana očevom ljubavlju. Takva sudbina ju je pratila i kasnije kada se udala. Njen suprug ju je pazio i posmatrao kao lutku koju poseduje, a ona kao i da ne pripada, niti učestvuje istinski ni u svom, ali ni njegovom životu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike