U čast Radmile Savićević: Nagrada „Zlatna antena“ na festivalu Fedis od ove godine nosi ime legendarne glumice

27.09.2021

10:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Međunarodni Festival drama i serija održava se jedanaesti put od 5. do 7. oktobra u Domu omladine Beograda, uz učešće 16 serija iz Srbije i regiona

U čast Radmile Savićević: Nagrada „Zlatna antena“ na festivalu Fedis od ove godine nosi ime legendarne glumice
Privatna arhiva/Momčilo Savićević

Organizatori Festivala drama i serija FEDIS nastavljaju tradiciju, pa posle nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu “Ljubiša Samardžić” i nagrade Zlatna antena za najbolju glavnu žensku ulogu nazvanu po Mileni Dravić, još jedna naša legendarna dramska umetnica imaće nagradu sa svojim imenom na manifestaciji posvećenoj TV dramama i serijama.

Nagrada „Zlatna antena“ za najbolju žensku epizodnu ulogu od ove godine nosiće ime po čuvenoj glumici Radmili Savićević.

Radmila Savićević, predstava "Poltron", BDP, 1985. Promo/Pozorišni muzej

Radmila Savićević/BDP

Jedna od najboljih srpskih glumcia svih vremena rođena je kao Radmila Milenković, 8. februara 1926. godine, u Kruševcu, gde je i započela glumačku karijeru u tamošnjem pozorištu. Odigrala je više od 70 uloga na filmu i televiziji, od kojih su najzačajnije upravo u TV serijama.

Ostaće upamćena kao gazdarica Savka u “Diplomcima”, Violeta u “Kamiondžijama”, Baba Tomanija u seriji “Babino unuče”, Šurdina baba u “Vrućem vetru”, Vuka Petrović u “Pozorištu u kući”, Žarka u “Boljem životu” i na kraju, kao neprevazđena Riska Golubović u “Srećnim ljudima”, za koju je dobila nagradu Novosti „Ona i on“, na festivalu u Nišu zajedno sa Batom Živojinovićem, 1994. godine.

Radmila Savićević/BDP

Radmila Savićević/BDP

Preminula je 8. novembra 2001. godine u Beogradu i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Bila je udata za kolegu Božidara Savićevića.

Međunarodni Festival drama i serija FEDIS održava se jedanaesti put od 5. do 7. oktobra u Domu omladine Beograda, uz učešće 16 serija iz Srbije i regiona. 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam