Gotjeova ekstravagancija u Beogradu

28.11.2020

16:14 >> 14:10

0

Autor: M. Cukić

Jedan od najpoznatijih svetskih dizajnera obratio se preko video linka uoči sutrašnjeg otvaranja u MSUB i poručio da će doći u našu zemlju kad se za to st

Gotjeova ekstravagancija u Beogradu
Copyright Tanjug / Tara Radovanović

Evropska premijera izložbe “Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve – Žan Pol Gotje” biće otvorena sutra u Muzeju savremene umetnosti, a samo otvaranje biće dostupno svima u 13 časova na oficijalnom Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Muzeja.

Odmah nakon, svi zainteresovani posetioci moći će uživo da pogledaju izložbu uz poštovanje svih epidemioloških mera, u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima.

Po ugledu na najveće svetske muzeje, MSUB će ugostiti jednog od najpoznatijih dizajnera svetske modne scene – Žana Pola Gotjea, na čijoj će izložbi biti premijerno predstavljeno osam venčanica.

Tanjug / Tara Radovanović

Projekat broji ukupno 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine, nastaje kao finale izložbe “Modni svet Žan-Pola Gotjea: od trotoara do modne piste” koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući sve moguće rekorde posete modnih izložbi.

Kustos Tijeri Maksim Lorio, prošlogodišnji dobitnik “Vanguard” nagrade za doprinos u umetnosti i kulturi, izložbu “Modni svet Žan Pol Gotjea” otvorio je 2011. godine u Muzeju lepih umetnosti u Montrealu. Preko video linka Lorio se iz Kanade danas obratio novinarima i tom prilikom naglasio da je svaki od artefakata koji čine postavku izložbe do detalja promišljen.

Tanjug / Tara Radovanović

– Osim poruke o afirmaciji prilike da se svi ljudi venčavaju bez obzira na njihovu seksualnu orjentaciju ova izlažba se bavi ljudskim pravima generalno. Pravo je čudo što se u današnjem svetu ophrvanom pandemijom virusa covid 19, uopšte odigrava tako značajan kulturni događaj. Srećni smo što je Beograd u ovom momentu jedna od centralnnih tačaka svetske muzeologije – kazao je Lorio i napomenuo da će se Gotjeove haljine videti bez uobičajene zaštite plegsiglasom samo u Beogradu.

Žan Pol Gotje se takođe obratio preko video linka i naglasio da voli Beograd i da je presrećan što će se u MSUB otvoriti njegova izložba. Slavni dizajner je kazao da mu je jako žao što nije u prilici da dođe u Srbiju, jer su Francuska i Pariz odakle se javlja potpuno zatvoreni.

Tanjug / Tara Radovanović

– Imam odličnog ambasadora tu u Beogradu. Reč je o mojoj dugogodišnjoj saradnici koja se brine o komunikacijama, a njeno ima je Jelka Musić. Obećavam da ću doći u Beograd, moj omiljeni grad, kada se za to steknu uslovi da zajedno uživamo u izložbi – kazao je Gotje.

Viktor Kiš, v.d. direktora Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu, naglasio je da je bilo izuzetno izazovno organizovati tako značajnu izložbu u okolnostima koje su zadesile čitav svet.

– Imali smo sreće da naši sponzori prepoznaju značaj ove izložbe. U meni se mešaju osećanja velikog uspeha i velikog umora. Verujem da je ova izložba bila potrebna i našem društvu, ali i našem muzeju. Žao mi je samo što se nije dogodila u ovom prostoru pre 10 godina. Nadam se da ćemo u budućnosti mi inicirati ovakve događaje, pa će se svet ugledati na nas – kazao je Kiš i dodao da je celokupna organizacija izložbe koštala 100.000 evra.

Tanjug / Tara Radovanović

Gotjeova saradnica Jelka Musić je naglasila da nikada nije mogla ni da sanja da će izložba u jednom momentu biti postavljena u Beogradu.

– Meni je 15. put da radim ovu izložbu, postavljali smo je u različitim muzejima, ali retko gde smo nailazili na ovako fantastičan tim kao što je to slučaj u Muzeju savremene umetnosti. Naišli smo na posebnu energiju ovde. U dogovoru sa Gotjeom, odlučili smo da ovde predstavimo premijerno osam haljina. Planirali smo koje restorane da posetimo u Beogradu i kako da se što bolje zabavimo, ali eto sada je situacija vrlo zahtevna u borbi sa pandemijom virusa kovida 19 – kazala je Musićeva.

Dodala je da su u toku pregovori da slavni dizajner poseti Beograd 14. februara na Dan zaljubljenih, ako to epidemiološka situacija dozvoli.

Organizovanjem izložbe koja visoku modu prikazuje kao vrhunsku savremenu umetnost, beogradski Muzej savremene umetnosti našao se u društvu svetskih institucija, poput njujorškog Metropoliten muzeja umetnosti, pariskog Luvra, njujorškom Muzeja savremene umetnosti (MoMa) i londnonskog Muzeja “Viktorija i Albert”.

Profimedia

Najbolji pokazatelj da izložbe visoke mode privlače sve veću pažnju muzejske publike je uspeh izložbe “Kristijan Dior: Dizajner snova”, koja je zvanično postala najposećenija izložba u istoriji “Viktorija i Albert” muzeja i prevazišla ogroman uspeh izložbe “Aleksandra Mekvina: Divlja lepota” u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku.

“Ljubav je ljubav: radost venčanja” za sve biće izložena četiri meseca, od 29. novembra do marta 2021. godine, na petom nivou MSUB, dok je na ostalim nivoima Muzeja i dalje moguće pogledati izložbu “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 – 2019”, u redukovanom izdanju.

Posetioci koji nisu obezbedili svoje karte za izložbu, to mogu učiniti putem servisa Ticket.rs ili na biletarnici Muzeja.

Pročitajte još: Onlajn otvaranje izložbe Žana Pola Gotjea “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve” u MSUB

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike