Izložba Žana Pola Gotjea u MSUB: 8 venčanica biće premijerno prikazano

04.11.2020

12:48 >> 15:04

0

Gotje nije brend, nego ideja jednakosti, ideja podrške, ideja raznolikosti i tolarancije, a ako iko treba da promoviše toleranciju u društvu, to su umetnici,

Izložba Žana Pola Gotjea u MSUB: 8 venčanica biće premijerno prikazano
Copyright Profimedia

Evropska premijera izložbe “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje” biće otvorena 21. novembra u Muzeju savremene umetnosti Beograd (MSUB).

MSU će ugostiti jednog od najpoznatijih dizajnera svetske modne scene na čijoj će izložbi biti premijerno predstavljeno osam venčanica. Projekat broji ukupno 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine i nastaje kao finale izložbe “Modni svet Žan Pol Gotjea: od trotoara do modne piste” koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući sve moguće rekorde posete modnih izložbi.

Kustos Tijeri Maksim Lorio, prošlogodišnji dobitnik “Vanguard” nagrade za doprinos u umetnosti i kulturi, izložbu “Modni svet Žan Pol Gotjea” otvorio je 2011. godine u Muzeju lepih umetnosti u Montrealu.

Nakon toga, postavka je dosta putovala u renomirane umetničke prostore sveta: Muzej umetnosti Dalas, Muzej likovne umetnosti San Franciska, Fondacija MAPFRE u Madridu, Kunsthal u Roterdamu, Švedski centar za arhitekturu i dizajn u Stokholmu, Bruklinski muzej, Barbikan Centar u Londonu, Nacionalna galerija Viktorije u Melburnu, Grand Palais u Parizu, Kunsthal u Minhenu i Dongdaemun Dizajn Plaza u Seulu.

– Oduševljen sam što ćemo sarađivati sa Muzejem savremene umetnosti Beograd na ovom projektu koji ne samo što će biti prva izložba Žan Pol Gotjea u Srbiji, već i prva izložba visoke mode u tom Muzeju – zvanično je izjavio kustos Maksim Lorio i  dodao:

– Sada više nego ikad smatram da je ova izložba važna za snažnu socijalnu poruku slobode i tolerancije koju donosi, i ova premijera takođe označava kraj njegove karijere u svetu visoke mode, slavi način na koji je tokom pedeset godina pokazivao humor kroz svoj kreativni i provokativni rad, koji je otkrio humanističku viziju društva bez ikakvih tabua i osuđivanja, da bi nas prikazao onakvim kakvi jesmo mimo mode.

Promo / MSUB

Posebna ekskluzivnost beogradske postavke je svetska premijera čak osam Gotjeovih venčanica koje ranije nikada nisu bile deo te izložbe.

Dizajner je sa neobuzdanom maštom pružio novi izgled klasičnoj beloj haljini, surovo preispitujući polne, etničke i verske konvencije, i time ova izložba odražava Gotjeovu posvećenost borbi za ljudska prava i promoviše kulturnu različitost, navodi se iz MSU.

Montrealski muzej lepe umetnosti je osmislio izložbu u saradnji sa studijom “Makkinik& Bay”, lutke je obezbedila kompanija “JoliCoeur International”, a za njihovu animaciju zaslužni su Denis Marlo i Stefani Jasmin iz montrealske avangardne pozorišne kompanije “UBU”.

– Izuzetno mi je drago da jedan deo ovog umetničkog savremenog sveta, koji široj domaćoj javnosti nije dostupan, dolazi u Srbiju, i veoma sam ponosan na tim MSUB koji je čak i u ovoj krizi i komplikovanim uslovima, kada nam je umetnost najviše potrebna, omogućio da predstavimo delo ovog umetnika Srbiji – ističe Viktor Kiš, v.d. direktora MSUB i dodao:

– Jasno je da je Gotje više od savremenog svetski poznatog modnog dizajnera – on je umetnik. Gotje nije brend, nego ideja jednakosti, ideja podrške, ideja raznolikosti i tolarancije, a ako iko treba da promoviše toleranciju u društvu, to su umetnici. Umetnost je sveobuhvatna, slobodna, dozvoljava emocije, lično izražavanje, provokaciju i kritičko mišljenje – zaključio je Kiš.

Printscreen / Youtube RTS

Najbolji pokazatelj da izložbe visoke mode privlače sve veću pažnju muzejske publike je uspeh izložbe “Kristijan Dior: Dizajner snova”, koja je zvanično postala najposećenija izložba u istoriji Viktorija i Albert muzeja i prevazišla ogroman uspeh izložbe “Aleksandra Mekvina: Divlja lepota” u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku.

Izložba “Ljubav je ljubav: radost venčanja” za sve biće izložena četiri meseca, od 21. novembra do marta 2021. godine, na petom nivou MSUB, dok je na ostalim nivoima Muzeja i dalje moguće pogledati izložbu “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 – 2019”, u redukovanom izdanju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike