Dečji kutak kulture: Počeli „Zmajdani lepih reči“

03.12.2020

08:51 >> 14:02

0

U okviru manifestacije, ove godine najveća atrakcija biće 29. festival monodrame za decu, jer je na programu čak sedam komada za najmlađe

Dečji kutak kulture: Počeli „Zmajdani lepih reči“
Copyright Pixabay

Manifestacija za decu “Decembarski Zmajdani lepih reči”, kao višednevni umetnički projekat, počela je u sredu onlajn na jutjub-kanalu, i trajaće do nedelje, 6. decembra, javili su predstavnici organizacije Međunarodni centar književnosti za decu i smotre “Zmajeve dečje igre” iz Novog Sada.

Festival je počeo sa dva programa, “Iz Zmajevog doba” istoričara Aleksandra Antića i koncertom “Kaži mi, kaži” – izvođenjem kompozicija nastalih po Zmajevim stihovima uz vokal i klavirsku pratnju, dok je i ove godine najveća atrakcija 29. festival monodrame za decu.

Danas od 12 sati u planu su umetničke minijature “Ti ćeš imati zvezde koje znaju da se smeju” članova Teatra mladih „Mišolovka“ iz Novog Sada i “Svetlucava planeta”, umetnička radionica Ivice Petrića, a programi su posvećeni velikom piscu za decu Antoanu de Sent Egziperiju, tvorcu antologijskog “Malog Princa”.

Petak je rezervisan za posvetu Pipi Dugoj Čarapi, “Srećan rođendan, Pipi”, gde su programi u čast izlaženja prve knjige o najsnažnijoj devojčici na svetu, a priče će dramski interpretirati glumica Sanela Milošević.

Printscreen/Youtube

Subota je dan za 29. izdanje Festivala monodrame za decu Zmajevih dečjih igara i čitav maraton će biti izveden u istom danu.

Na programu je čak sedam monodrama za najmlađe: “Ja sam Akiko”, “Tajnovita Tajana”, “Na letovanju sa Acom”, “Ja sam Akiko i ja sam super”, “Morko Morskić”, “Bilo dvaput u jednom kraljevstvu” i “Bol boluje veštica Verica, bol boluje nikom ne kazuje”.

Uz te predstave biće realizovana i izložba fotografija “Svet je zanimljiv onoliko koliko smo mi radoznali” autora Aleksandra Miškova, upravo sa ovog izdanja festivala monodrame.

Poslednjeg dana, u nedelju, održaće se “Zmajev dan”, takođe tačno u podne, kada su na programu dodele dveju nagrada – “Rade Obrenović” autoru najboljeg romana za decu i mlade u 2020. godini  i “Sigridrug” – za pobednike 29. festivala monodrame za decu.

Nekoliko reči o nagrađenima će kazati Dragoljub Perić, docent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, i Saša Latinović, glumac i vanredni profesor na Akademiji umetnosti takođe u Novom Sadu.

Pročitajte još: Dečji kutak kulture: Napišite najlepšu novogodišnju priču

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike