Dečji kutak kulture: Knjiga kao portal ka bajkovitim svetovima

18.09.2020

10:17 >> 08:23

0

Autor: Dejan Ćirić

Deci treba obezbediti dve stvari – pristup knjigama i ohrabrenje da stalno čitaju. To je najvažniji zadatak roditelja, nastavnika i bibliotekara širom svet

Dečji kutak kulture: Knjiga kao portal ka bajkovitim svetovima
deca knjige - Copyright Profimedia

Nova izdanja Kreativnog centra predstavljaju pravu poslasticu za najmlađe čitaoce, i ima ih dovoljno da predstojeće jesenje dane ispune divnim knjigama koje zaslužuju mesto u svim bibliotekama detinjstva. Ove nedelje za vas izdvajamo tri naslova za decu različitog uzrasta koja svojim kreativnim sadržajem zavređuju pažnju.

“Jedrenjak u kukuruzu” nam donosi uzbudljivu priču o gusarskom pripravniku Dobrici i njegovoj gusarskoj družini – guski Ljubinki, mačku Zgubidanu i ljubaznoj Muškatli koji žive na Ostrvu, koje nije ucrtano u pomorske mape. Ono je skriveno talasima žita i nalazi se usred Panonskog mora. Tu morski psi plivaju na leđima i sunčaju stomake, u Luci raste Svetionik, a more je najdublje tamo gde su Visoki kukuruzi. Gusarska družina ima sve što se poželeti može, osim jedne stvari – nema brod, a bez broda nema avantura ni gusarske slave. Zato su se veoma obradovali kada im je gusarski kapetan Nemilosrdni Maksa, strah i trepet sedam mora i dva okeana, ostavio u nasleđe svoj jedrenjak „Morsko prase”. Ali kada su požurili u Luku, umesto jedrenjaka koji obožava da plovi unazad, zatekli su jednu zelenu bocu, a u boci poruku od Grozomornog Božidara, iz koje su saznali da je „Morsko prase” oteto. Istog trenutka družina je hrabro krenula u svoju prvu avanturu s namerom da učini sve kako bi nadmudrila starog Maksinog neprijatelja i povratila voljeni jedrenjak. Ovu uzbudljivu knjigu, namenjenu deci od sedam godina i starijoj, napisao je Zlatko Vasić, a ilustrovao Dobrosav Bob Živković.

Promo/Kreativni centar

„Mi i naša istorija” je privlačna sveobuhvatna priča o svetskoj istoriji, namenjena, pre svega, mladim ljubiteljima nauke o prošlosti. Ova istorija sveta, pisana u prvom licu množine, omogućava čitaocu da bude sastavni deo čovečanstva svake istorijske epohe. Zanimljivi tekstovi o kulturama sa svih kontinenata koje prate mnogobrojne ilustracije i detaljne mape, doprinoseći tome da daleka prošlost postane razumljiva i bliska, oduševiće decu uzrasta devet godina i njihove starije drugare. Knjigu su napisali Ivan Pomo, koji je radio i ilustracije, i Kristof Ila-Somer.

Promo/Kreativni centar

„Poruka u boci” je novi roman Marije Par, namenjen starijim osnovcima. Glavni junaci knjige su Trile i Lena, koje je nagrađivana norveška spisateljica za decu i mlade predstavila čitaocima u svom debitantskom romanu “Srce od vafla”, kao devetogodišnjake. U romanu „Poruka u boci” autorka im se vraća, sada kao dvanaestogodišnjacima, i nastavlja priču o njihovom prijateljstvu, porodicama i urnebesnim dogodovštinama u svom maniru, s mnogo duha, topline i nežnosti. Neustrašiva, zabavna i nadasve svojeglava Lena Lid najbolja je Trileova drugarica. Njene ideje o provodu su do te mere genijalne da Trile nikako ne može da im se suprotstavi, iako zna da će ga to uvaliti u mnogobrojne probleme. Skok u vodu s mola ili pravljenje splava kojim će ploviti oko ostrva već na prvi pogled zvuče izazovno i zabavno, tako da nikako ne mogu da se izrode u nešto loše, zar ne? U Leninu odbranu mora se priznati i to da ona u svaku avanturu ulazi širokog srca i bez trunke namere da izazove neku ozbiljnu nevolju, pa je Trileu stvarno teško da je odbije u nekoj od tih zamisli. Knjigu “Poruka u boci” ilustrovala je Lea Embeli, koja je svojim podjednako toplim i nežnim ilustracijama parirala tananom senzibilitetu ove knjige i doprinela tome da čitaoci u njoj uživaju i na vizuelnom nivou.

Promo/Kreativni centar

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike