Dvostruko izdanje Martovskog festivala: Ove filmove ne treba propustiti

27.02.2021

11:57 >> 14:56

0

Selektori izdvajaju nekoliko naslova iz selekcije, a prvi na listi je svetska premijera Havana Dreams Igora M. Toholja, dokumentarni esej snimljen 2011. kada je

Dvostruko izdanje Martovskog festivala: Ove filmove ne treba propustiti
Copyright Promo / Martovski festival

Dvostruko izdanje u vidu 67. i 68. Martovskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma biće realizovano od 22. do 28. marta u Domu omladine Beograda.

Kako se zbog aktuelnih okolnosti 67. Martovski festival nije održao, u skladu sa odlukom Odbora festivala naredno izdanje će biti u duplom formatu. Na taj način će biti prikazane kompletne takmičarske selekcije iz 2020. i 2021. godine, i dodeljene festivalske nagrade za oba izdanja.

Direkcija podseća da je do 1. marta 2021. rok za podnošenje prijava za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, i preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) za ovogodišnju filmsku smotru. Prijava za festival vrši se isključivo preko zvaničnog sajta.

Selektori izdvajaju nekoliko naslova iz selekcije 67. izdanja festivala, koji se takmiče u kategoriji dokumentarnog filma preko 50 minuta.

Prvi na toj listi je svetska festivalska premijera “Havana Dreams” (2020) Igora M. Toholja, kuće “Zero produkcija”, dokumentarni esej snimljen u decembru 2011, kada je Fidel Kastro posle 52 godine preneo vlast svom bratu Raulu. Film istražuje život Havane na političkom raskršću, kombinuje arhivu, savremene snimke iz vizure stanovnika starog jezgra grada u svakodnevnim životnim situacijama i ispovesti ljudi o želji da ostanu ili prinudi da odu iz domovine.

Promo / Martovski festival

Sledeći je “Solčence zahaja” (2020) Stefana Krasića u produkciji Dragana Ivanovića ispred “Bandur filma”, kao srpska premijera. U filmu Ana Hofman kreće u potragu za poreklom najpoznatije slovenačke narodne pesme “Solčence zahaja” kad spozna da to uopšte nije slovenačka, a pogotovu ne narodna pesma.

Promo / Martovski festival

“Speleonaut – Pod kamenim nebom” (2018) Sonje Ðekić u produkciji “CVK Kvadrat” priča je o velikom zaboravljenom podvigu, o čudima svemira. U vreme osvajanja Meseca, u leto 1969. godine, Milutin Veljković stupa u svet prigušenih čula i tokom svog dugog boravka u pećini Samar spaja istoriju čovečanstva – od pračoveka do astronauta.

Ostvarenje “To sam što jesam – Gipsy Mafia” (2019) Andrijane Stojković (produkcija – All Inclusive Films & Gete Institut Beograd) pripoveda priču o dva brata Roma koji kroz hip-hop govore šta im je na duši, a njihove jake, oštre reči odzvanjaju kroz evropski kontinent.

Promo / Martovski festival

Poslednji film na toj listi predloga je “Umetnost sećanja” (2019) Jelene Radenović. Tema filma su monumentalni spomenici podignuti u periodu socijalizma, kao dokaz da je istinsko umetničko delo neprolazne vrednosti i da živi nezavisno od smenjivih i prolaznih ideologija i političkih sistema.

Selekcionu komisiju takmičarskog programa 67. Martovskog festivala čine: Nikola Majdak, direktor fotografije, Milan Nikodijević, profesor produkcije, i Vladimir Šojat, autor i montažer.

Kada je reč o kratkim filmovima publika će biti u prilici da vidi: “Bambilend” Danila Stanimirovića, u kome igraju Pavle Čemerikić, Teodora Janković i Nebojša Stanimirović, potom “Čelkaš” Ružice Anje Tadić u kome su uloge poverene Nenadu J. Popoviću, Milošu Macuru, Jovanu Veljkoviću (srpska premijera ostvarenja na festivalu), “Jesenji valcer” Ognjena Petkovića, sa Jovom Maksićem, Tanjom Pjevac, Ljubišom Milišićem i Marjanom Apostolovićem, kao i “Matura” Gvozdena Ilića sa Ivanom Zečević, Pavlom Čemerikićem i Pavlom Mensurom.

Takođe, publika će u okviru ove selekcije moći da vidi i ostvarenja: “Najkraći dan” Alekse Mihajlovića, “Porajmos” Gorčina Stojanovića i “Poslednja slika o ocu” Stefana Đorđevića u kome igraju Igor Benčina, Marko Matić i Marina Redžepović.

Promo / Martovski festival

Među filmovima koji će biti prikazani u ovoj kategoriji su i “Šerbet” Nikole Stojanovića i ostvarenje Anđelka Beroša “Šum” koji je glavne uloge poverio Elizabeti Đorevskoj i Aleksandru Đurici.

Pročitajte još

Umetnički direktor je Dejan Dabić, dok je stručni saradnik selekcione komisije Dragan Nikolić, scenarista, reditelj i urednik filmskog programa DOB-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike