Zatočeni u prostoru i vremenu: Premijera plesnog komada "Grand Hotel" u Madlenianumu

31.03.2021

13:28 >> 13:06

0

Autor: M. Cukić

Vreme je neuhvatljivo, nepovratno, ponekad surovo, konfuzno, tačno i netačno. U Grand Hotelu vreme je zaustavljeno u lepoti, zavodljivosti i erotici likova, o

Zatočeni u prostoru i vremenu: Premijera plesnog komada "Grand Hotel" u Madlenianumu
Promo/Belkiša Abdulović

Savremeni plesni komad “Grand hotel” koji će premijerno biti izveden sutra u “Madlenianumu”, nesvakidašnja je predstava u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića.

Kako autori najavljuju priča ne prati ilustrativno istoimeni film, već se bavi vremenom, preispitivanjem likova zatvorenih u prostoru jednog hotela. Situacija koje smo i sami bili svedoci tokom dana izolacije.

– Šta bi se dogodilo kada bi vreme i prostor mogli da se vrate unazad? Kada bismo propustili neki susret i kada nikada ne bismo sreli najboljeg prijatelja, oca, ljubavnicu? – pita se reditelj predstave Aleksandar Nikolić i dodaje:

– Vreme je neuhvatljivo, nepovratno, ponekad surovo, konfuzno, tačno i netačno. U Grand Hotelu vreme je zaustavljeno u lepoti, zavodljivosti i erotici likova. Veliki doprinos dali su igrači koje smo, uz sve prepreke trenutne pandemije, uspeli da okupimo u Beogradu. Svakako bih dodao i originalnu antikvitentnu scenografiju koja je i sama izvođač ove savremene plesne produkcije. I u ovom projektu nastavljam saradnju sa Mojcom, Brankom i Jakšom koja je do sada uvek rezultirala uspešnim predstavama podjednako kod nas i regionu. Svaki put smo doneli novo izazovno stilizovano koreografsko rešenje. Neki drugačiji provokativni plesni teatar.

Promo/Belkiša Abdulović

Ističe da mu je velika čast što im se priključio sjajan igrač, pedagog i koreograf Ognjen Vučinić iz Hrvatske.

– Njihova hrabrost, a u isto vreme poverenje u mene, publiku će u isto vreme nasmejati, provocirati i na kraju zapitati da promisle o svojim sopstvenim osećanjima. Svako od njih će svojim smislom za vreme i prostor doprineti kompoziciji ovog dela – navodi koreograf, Aleksandar Ilić.

Nikolić dodaje da pored sjajnih igrača u ovoj novoj, drskoj, zavodljivoj predstavi slučajni gosti “Grand Hotela” su i grupa statista koje predstavlju “naše podsvesti ili vreme.”

Promo/Madlenianum

– Postojanje možemo da predstavimo kao koordinatni sistem: jedna beskonačna prava je vreme, druga beskonačna prava je mesto. Naš život je jedna jedina tačka u kojoj se te dve beskrajne prave susreću. Postojimo samo sada i ovde, tu smo samo privremeno, kao gosti velikog hotela. Cela ljudska vrsta je za nas samo naš brat, naša prijateljica, majka, ljubavnik, neprijatelj, poznanik – zapravo samo tih nekoliko desetina ljudi koji su u isto vreme slučajno gosti istog Grand Hotela koji je život sam – kaže reditelj predstave, Aleksandar Nikolić.

Pročitajte još

Muziku predstave je uradila Ana Krstajić; scenografiju Žorž Draušnik, a kostim Aleksandra Karović. Igraju Mojca Majcen, Branko Mitrović, Jakša Filipovac i Ognjen Vučinić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti