U Narodnom pozorištu najavljena premijera "Orlanda": Istraživanje muške i ženske strane jednog lika

29.03.2021

14:35

0

Smatra se jednim od najzanimljivijih dela Virdžinije Vulf, koje je pomerilo granice književnosti i društva. Njen junak živi u telu muškarca, a potom i telu

U Narodnom pozorištu najavljena premijera "Orlanda": Istraživanje muške i ženske strane jednog lika
Copyright Promo/Željko Jovanović

Premijera dugo očekivane predstave “Orlando” po delu Virdžinije Vulf, u dramatizaciji Tanje Šljivar i režiji Bojana Ðorđeva, biće održana u četvrtak, 1.aprila, na sceni “Raša Plaović” beogradskog Narodnog pozorišta.

“Orlando” se smatra jednim od najzanimljivijih dela Virdžinije Vulf, koje je pomerilo granice književnosti i društva. Njen junak živi u telu muškarca, a potom i telu žene čak četiri veka, od elizabetanske ere do 1928. kada je roman objavljen. Ali priča o Orlandu je vanvremenska, njena vrednost i aktuelnost su neprolazne.

Reditelj Bojan Dorđev je svoju koncepciju bazirao na ideji da postoji izvođenje kada naslovnu ulogu Orlanda igra glumica, i kada ga igra glumac.

– Nema sumnje da je ”Orlando” veoma uzbudljiva knjiga koja govori o posebnoj biografiji engleskog plemića koji se u jednom momentu probudi kao žena i suoči se sa situacijom “imao pa nemao”. Naša ideja je bila da predstavimo kako svet gleda na tu promenu iako ona u suštini za samog plemića ništa ne znači – kazao je Ðorđev.

Tanjug / Sava Radovanović

Prema njegovim rečima najuzbudljivije za publiku u samoj predstavi biće virtuozna lakoća igranja jednog raskošnog i kompleksnog teksta.

– Glumci nose našu predstavu na izvanredan način. To je zapravo ključ – ističe reditelj.

Orlanda tumače Iva Milanović, studentkinja glume Fakulteta dramskih umetnosti u klasi profesora Srđana Karanovića, i Dragan Sekulić, koji je diplomirao glumu na FDU u klasi Biljane Mašić.

Milanović napominje da je “Orlando” izazov koji je dao priliku svim protagonistima predstave da istraže svoju mušku i žensku stranu.

– Stvorili smo lepu priču o dečaku ili devojčici koji su u potrazi za ljubavlju. Zahvaljujem se svima koji su nam pomogli da pronađemo žensku i mušku stranu u sebi i da napravimo uzbudljivu predstavu – kazala je Milanović.

Sekulić ističe da je cela ekipa imala puno strpljenje prema mladim glumcima koji će u alternaciji igrati Orlanda.

– Iva i ja smo imali punu podršku ansambla i reditelja da pokažemo šta sve umemo i koliko smo spremni za profesionalno pozorište. Nadam se da će publika uživati – kazao je Sekulić.

Promo/Željko Jovanović

U ansamblu su i Aleksandra Nikolić, Vanja Ejdus, Kalina Kovačević, Nikola Vujović, Zoran Ćosić, Pavle Jerinić, Miloš Ðorđević, Sena Ðorović.

Kalina Kovačević će na sceni Narodnog pozorišta oživeti rusku princezu Sašu.

– Posle dve godine odsustva zbog trudnoće vraćam se u pozorište i srećna sam što sam deo uzbudljive predstave “Orlando”. Princeza Saša na direktan način utiče na formiranje Orlanda i nadam se da sam tu kompleksnu ulogu istražila i savladala u potpunosti – kazala je Kovačević.

Pročitajte još

Rad na predstavi “Orlando” je započet 6. juna 2020. godine, i trajao je za vreme epidemije virusa covid 19 uz poštovanje propisanih epidemioloških mera.

Premijera predstave “Orlando” biće prva postavka u Narodnom pozorištu poznatog romana o identitetu i društvu, ljudskim sličnostima i različitostima, koje je slavna engleska književnica Virdžinija Vulf napisala 1928. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike