April u Beogradu uz odlične predstave: Pozorišni festival u „Parobrodu“

09.04.2021

13:28

0

Autor: Dejan Ćirić

Od 10. do 17. aprila publiku očekuje bogat teatarski program

April u Beogradu uz odlične predstave: Pozorišni festival u „Parobrodu“
Promo/Parobrod

U periodu od 10. do 17. aprila publika može da se upozna sa pozorišnom scenom UK „Parobrod“ i pogleda predstave koje već neko vreme čine stalni repertoar, kao i da vidi nova ostvarenja koja će u narednom periodu biti deo pozorišnog programa.

Festival se otvara u subotu, 10. aprila predstavom „Šuma na kraju vremena“, ostvarenjem u režiji Ivana Jovića, prema tekstu Monje Jović, a u izvođenju Anđele Popović. Kroz surove priče žena koje je oblikovala istorija na ovim prostorima susrećemo se sa tragičnim odnosom ljudskih bića prema prirodi koju pokušavamo da menjamo, umesto napora da je razumemo.

U ponedeljak, 12. aprila, na repertoaru je predstava „Holivudski san“ po motivima komada „Kamenje u njegovim džepovima“ Meri Džons, o dvojici mladića, statista na snimanju holivudskog filma, koji pokušavaju da ostvare svoje snove. Susret sa velikom filmskom mašinerijom ih u početku fascinira, a zatim počinju da upoznaju i njene druge strane. Adaptacija, režija i gluma: Miloš Đurović i Dušan Matejić.

Profimedia

Utorak, 13. april je rezervisan za predstavu „Uspomene Sare Bernar“ u režiji Srđana Markovića, i izvođenju Gale Šalipur i Ivana Ninčića. Tema Malerovog komada je rasvetljavanje života Sare Bernar, kroz poslednje dane njenog života, ali i retrospektivno, kroz njene uspomene.

Predstava „Disko svinje“, komad čuvenog irskog autora Endija Volša, koja je svoju premijeru u UK „Parobrod“ imala u okviru ovogodišnjeg Beogradskog irskog festivala, na programu je u sredu, 14. aprila. Jovana Golubović i Strahinja Padežanin igraju dvoje mladih tinejdžera koji se susreću sa novim, do tada nepoznatim emocijama, koje razvijaju jedno prema drugom tokom emocionalnog i seksualnog sazrevanja.

U performansu „Zemlja“, u režiji Jadranke Anđelić, performerka Ljubica Damčević spaja postupke baštovanstva, brige o biljkama i zemlji sa pričama o migracijama i emigrantima. Ona promišlja napor, bol i prilagođavanje „presađivanja” koje se dešava u procesu migracije i posebno prinudne promene zemlje. Performans se može pogledati u četvrtak, 15. aprila.

Profimedia

Od ove godine na pozorišnom repertoaru „Parobroda“ ponovo se nalazi  predstava „Čekanje“. Režiju potpisuje Ivan Jevtović, a igraju Janko Cekić i Lazar Dubovac. Inspiraciju za projekat autori su pronašli u italijanskom dramskom tekstu “Čekajući Marčela”, čiji su autori Stefano Riči i Đani Forte. Oni pišu o usamljenosti, otuđenosti, odvojenosti od realnog života, o čovekovoj potrebi za socijalizacijom, o nadi da ćemo biti prihvaćeni od strane društva. Predstava je na programu u petak, 15. aprila.

Pročitajte još

Završni dan festivala predviđen je za predstavu „Zagonetka revolucije“, u produkciji Dah teatra, dugogodišnjih saradnika i prijatelja „Parobroda“. Komad je režirala Dijana Milošević, a igraju Evgenija Eškina Kovačević, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović i Ivan Nikolić. Četiri revolucionara – Ulrika Majnhof, pripadnica Frakcije Crvene armije, Kamila Sijenfuegosa, Kastrov saborac, Fanji Kaplan, atentatorka na Lenjina i “Crvena Roza” – Roza Luksemburg, u predstavi se šetaju kroz vreme i pričaju jedni sa drugima, ali i sa nama “sa one strane”.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti