Kako su književne “Deobe” postale pozorišne: Tragedija u prvom planu

06.04.2021

05:54 >> 08:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Reditelj Jug Radivojević ovim komadom potpisuje svoju 120. režiju

Kako su književne “Deobe” postale pozorišne: Tragedija u prvom planu
Copyright Promo/Srđan Doroški/SNP

Nova predstava “Deobe” prema romanu Dobrice Ćosića, u režiji Juga Radivojevića, biće premijerno izvedena 8. aprila na sceni Doma kulture Gračanica, kao trenutnom sedištu Narodnog pozorišta Priština.

Premijera “Deoba” je održana 16. marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, koje je koproducent projekta zajedno sa NP Priština i NP Niš, koji još nisu imali premijere u svojim kućama.

Promo/Srđan Doroški/SNP

Roman „Deobe“, koji govori o podeljenosti srpske porodice i srpskog društva za vreme Drugog svetskog rata, može se čitati i kao univerzalna metafora svih srpskih podela kroz vekove, posebno u sadašnjem trenutku.

O postavljanju na scenu tog kultnog Ćosićevog dela, dramaturg Božidar Knežević je otkrio da je bilo neophodno izvršiti drastičnu selekciju mnogih pojedinačnih deoba kojima roman obiluje, da bi “Deobe” oživele na sceni.

– Tek kad je ta osnovna linija izvučena i kad je lična i porodična tragedija Uroša Babovića stavljena u prvi plan, književne ‘“Deobe“ postale su pozorišne „Deobe“. Bez obzira na svoju teatarsku formu, „Deobe“, u svojoj suštini, najviše liče na antičku dramu – zaključio je dramaturg predstave.

Promo/Srđan Doroški/SNP

Reditelj Jug Radivojević ovim komadom potpisuje svoju 120. režiju, a ovde je realizovao i scenografiju. Drugi put sarađuje sa SNP-om, treći put sa NP Niš i šestu predstavu radi u NP Priština.

Uloge tumače Nebojša Savić, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Ðorđević, Milan Kovačević, Grigorije Jakišić, Igor Damnjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilović, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Promo/Srđan Doroški/SNP

Dramatizaciju romana je napisao upravnik NP Niš Spasoje Ž. Milovanović, dok su u autorskoj ekipi i kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Aleksandar Srebrić, asistent reditelja i autor scenskog pokreta – glumac Igor Damnjanović.

Pročitajte još

Premijera drame „Deobe“ u NP Niš će biti održana 9. i 10. aprila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike