Predstava „Holivudski san“: Dva glumca igraju 14 uloga

19.11.2020

11:36 >> 09:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Premijera ovog uzbudljivog, nesvakidašnjeg i zabavnog komada biće održana večeras u 18 časova u UK Stari grad

Predstava „Holivudski san“: Dva glumca igraju 14 uloga
Copyright Promo/Milena Popović i Jelena Mitrović

Predstava „Holivudski san“ je komedija sa melodramskim elementima o dva srpska mladića koji žele da promene svoj život, da ostvare svoje snove, da postignu nešto veliko. Oni su statisti na snimanju holivudskog filma, a to snimanje se dešava na Kopaoniku. Boško i Mirko, siromašni i jednostavni ljudi, susreću se sa velikom filmskom mašinerijom koja ih u početku fascinira, a zatim počinju da upoznaju i njene druge strane. Ovde je reč u sudaru dva potpuno različita sveta: naivnosti i kalkulisanja, iskrenosti i foliranja, duševnosti i čiste industrije i, najzad, iluzije i stvarnosti. Mirko i Boško žele da se probiju, da postanu deo filmskog sveta – Boško želi da proda scenario koji je napisao, a Mirko želi da postane glumac. Medutim, oni ni ne slute koje ih sve prepreke čekaju, sa kakvim će se sve ljudima sresti, pa i šta sve mogu da izgube.

Promo/Milena Popović i Jelena Mitrović

U ovoj predstavi dva glumca igraju po sedam različitih likova – dakle, ukupno će četrnaest likova publiku voditi kroz priču ove komedije sa povremenim setnim trenucima. Duhovitosti, koja izvire iz ovog teksta, sasvim prirodno i spontano se priključuje i mentalitet malog i običnog čoveka iz srpskog gradića. Jednostavnim, a ne arogantnim humorom oblikovane su scene u ovom komadu, a upravo taj humor karakteriše ono što je srž našeg mentaliteta – duh. Junaci ove priče znaju da se humorom treba boriti protiv nevolja, i upravo na taj način oni „vaskrsavaju“ onda kada se učini da izlaza nema. Još jedan važan motiv ove predstave jeste prijateljstvo. Mirko i Boško samo zajedničkim snagama mogu da započnu ostvarenje svojih snova. Njihovo prijateljstvo postaje jače od bilo koje nemilosrdne mašinerije u kojoj je novac jedini Bog.

Veliki i šaren spektar likova jeste glavna odlika ove tople komedije. Pored dva glavna lika, Boška i Mirka, srešćemo veliku holivudsku glumicu koja je razmažena i prepotentna, kao i najstarijeg srpskog statistu koji se ne odvaja o flaše rakije, dobroćudnog seoskog učitelja, isfrustriranu asistentkinju režije, bahatog vođu snimanja, predstavnika žute štampe, bogatog i samozadovoljnog reditelja, dekoratera koji je na kokainu, snažnog, ali priglupog telohranitelja, kao i dvojicu dečaka Đuku i Peru koji, takođe, sanjaju svoje snove ali svako na svoj način. Sve njih igraju Miloš Đurović i Dušan Matejić – bez suvišnih scenskih elemenata, čistom glumačkom igrom, baš kao kad se deca igraju (ozbiljno i sa radošću), dopuštajući gledaocu da prisustvuje različitim transformacijama glumaca koje se odvijaju pred njim. Na taj način dva glumca stvaraju magiju na sceni, uzbudljivu pozorišnu avanturu, koju bez ostatka i rezerve dele sa svojom publikom.

Promo/Milena Popović i Jelena Mitrović

Dva glavna i jedina glumca Dušan Matejić i Miloš Đurović ovde su i u ulozi reditelja, a potpisuju i adaptaciju komada koji je svima poznat kao “Džepovi puni kamenja” Meri Džons. Miloš Đurović je postao afirmisan u filmu i mini-seriji “Branio sam Mladu Bosnu”, a u poslednje vreme stekao je popularnost u telenoveli “Crveni mesec”, dok je Dušan Matejić upravo akter nastavka te serije – “Jugoslovenka”.

Inače, čuvena irska drama o statistima koji sanjaju da postanu holivudske zvezde dugo je živela na sceni Ateljea 212, kada su non-stop punili sale Nenad Jezdić i Nebojša Cile Ilić.

Reprizna izvođenja zakazana su za petak i subotu (20. i 21. novembar), takođe u 18h časova.

PROČITAJTE JOŠ: Premijera “Jugojugoslavija” u BDP: Komad o savršenoj zemlji koja više ne postoji

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike