Svečano otvoren 67/68. Martovski festival: U revijalnom programu dokumentarci o dve kultne beogradske institucije

20.04.2021

05:41 >> 08:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Posthumno je dodeljena nagrada za životno delo kompozitoru Zoranu Simjanoviću

Svečano otvoren 67/68. Martovski festival: U revijalnom programu dokumentarci o dve kultne beogradske institucije
Copyright Promo/Stanislav Milojković

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović svečano je sinoć u Domu omladine Beograda otvorio 67. i 68. izdanje Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. On je posthumno dodelio nagradu za životno delo kompozitoru Zoranu Simjanoviću i uručio je njegovoj supruzi Ljiljani Erić-Simjanović.

Mladenović, koji je predsednik Odbora festivala, izrazio je čast i zadovoljstvo zbog prilike da otvori ovogodišnji Martovski festival i naglasio da je početak ove tradicionalne manifestacije ujedno i poruka da se život, koliko je to u ovom trenutku moguće, polako vraća u normalu.

– Iza nas je teška godina, godina puna straha, koju bismo najradije da zaboravimo. Pandemija je odnela mnogo života i na neki način nas vratila osnovnim vrednostima, koje smo nažalost, usled “brzog” stila života, pomalo zaboravili. Danas, slaveći “Dane Beograda”, otvaramo 67. i 68. izdanje Martovskog festivala. Iako naziv festivala jasno govori o terminu održavanja, ove godine ga otvaramo u aprilu i nadam se da je to poslednji takav slučaj. Kao što ovogodišnji slogan “Dana Beograda” glasi „Kultura pobeđuje“, otvaranje ovogodišnjeg Martovskog festivala pokazuje da je to istina – rekao je Mladenović.

Promo/Stanislav Milojković

Rekavši da je ove godine priređen zaista obiman i bogat program, Mladenović je dodao da je ovogodišnji festival posvećen kompozitoru Zoranu Simjanoviću,  divnom čoveku, velikom stvaraocu i sjajnom umetniku.

– On je dobitnik nagrade za životno delo i tu odluku doneli smo još prošle godine. Odlaganje festivala nije dozvolilo da Zoran Simjanović lično dobije priznanje kojem se mnogo radovao. Strašni virus ga je otrgao od nas i možemo samo da mu kažemo hvala za sve što je uradio za filmsku umetnost u Srbiji, kao i uopšte za kulturu u našoj zemlji. Taj gubitak je toliko veliki da ćemo ga postati svesni tek u narednim godinama. Ostaje njegovo veliko delo i nadam se da će svi studenti koje je izveo na pravi filmski put, nastaviti tamo gde je on stao – poručio je Mladenović.

Promo / Ivan Grlić

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić je rekao da je festival namenjen istinskim ljubiteljima filma.

– Večeras sam istovremeno srećan i tužan. Srećan sam jer smo posle pauze uspeli da organizujemo „duplo“ izdanje festivala, koji je odoleovao i u najtežim godinama, pa je, primera radi, održan 1999. godine u atomskom skloništu Doma omladine. Veoma sam tužan zbog činjenice da čovek koji je jako voleo Martovski festival i kome smo prošle godine namenili nagradu za životno delo – Zoran Simjanović, nije više sa nama – rekao je Dabić.

Promo/Stanislav Milojković

Martovski festival trajaće do 25. aprila i publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Pored takmičarskog,  Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Promo/Martovski festival

U okviru programske celine „Domaća panorama“ 20. aprila od 13 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće prikazani dokumentarni filmovi o dve kultne beogradske institucije: Omladinskom pozorištu DADOV i Klubu studenata tehnike (KST)

Dokumentarni film “Jedan život, jedan san” u režiji Marka Čelebića, o legendarnom beogradskom pozorištu za mlade DADOV koje u kontinuitetu radi od 1958. godine, imaće svetsku premijeru na Martovskom festivalu. Film je snimljen u izvršnoj produkciji pozorišta DADOV, a producent je Miljana Mijović. Mnoge države, čitava carstva i pokreti, retko su uspeli da postignu neprekidni rad i život u trajanju od preko 60 godina. Upravo time može da se pohvali jedno omladinsko, alternativno pozorište, pod kriptičnim i tajanstvenim imenom – DADOV (Dramski Atelje Doma Omladine Vračara). Entuzijazam, druženje, ljubav prema igri i strast prema maštanju traju već duže od pola veka. I, da budemo iskreni, kraj se ne nazire.

Promo/Martovski festival

Dokumentarni film “KST- 65” u režiji Zorana Bulovića, snimljen je povodom 65 godina postojanja Kluba studenata tehnike. Sadrži bogatu dokumetarnu građu o ovom legendarnom beogradskom klubu, kao i intervjue sa preko trideset poznatih ličnosti (Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, Rada Đuričin, Arsen Dedić, Bora Đorđević, Radoš Bajić, Žika Jelić, Pera Džo…) i sa članovima kluba.

Pročitajte još

Sagovornici se prisećaju istorijata kluba, ali i govore o nekim prošlim vremenima, kulturi, nauci, filmu, pozorištu, muzici… Autorski tim koji je radio na filmu čine Zoran Bulović, Vladimir Jelenković, Mihailo Mihailović, Goran Šakota, Peđa Ristić, Petar-Peca Popović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike