Oskar ili privid Oskara: Ostvarena očekivanja i neostvaren spektakl

26.04.2021

05:02 >> 08:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Minimalizam u svakom smislu je obeležio ovogodišnju ceremoniju, uz odustvo glamura, sjaja i velikih filmskih zvezda

Oskar ili privid Oskara: Ostvarena očekivanja i neostvaren spektakl
Copyright Profimedia

Sinoć je u Los Anđelesu održana 93. dodela Oskara, prva u takozvanoj „novoj realnosti“ i sudeći po svemu aktuelne okolnosti u celom svetu su u velikoj meri uticale i na najglamurozniju holivudsku noć, pa tako slobodno možemo reći da je izostalo sve ono što se decenijama smatra najspektakularnijim događajem u filmskoj industriji. Minimalizam u svakom smislu je obeležio ovogodišnju ceremoniju, uz odustvo glamura, sjaja, spektakla i velikih filmskih zvezda. Ipak, gotovo sva predviđanja su se ostvarila pa su u najvažnijim kategorijama trijumfovali glavni favoriti. Najveći gubitnik ove godine je bez dileme film „Mank“ koji je do pre samo nekoliko nedelja važio za najvećeg favorita, ali je od deset nominacija Oskara osvojio u samo dve kategorije – za najbolju scenografiju i kameru. Glen Klouz je ponovo otišla kući praznih ruku, posle osme nominacije u svojoj karijeri.

Dodela Oskara odvijala se najviše u prostoru istorijske stanije Junion, kao i u bioskopu Dolbi teatar u Los Anđelesu, i putem onlajn linka s mnogim kandidatima širom sveta, a u sali je bio samo neophodan broj nominovanih. Kako je objasnila jedna od voditeljki ceremonije – glumica Redžina King, prisutni u dvorani nisu nosili maske jer su vakcinisani, a cela ceremonija u trajanju od tri sata je zapravo bila kao snimanje nekog filma, a tada se na setu inače ne nose maske.

Profimedia

Predstavljamo vam dobitnike u najznačajnijim kategorijama.

Za najbolji film na 93. dodeli nagrade Oskar proglašen je “Zemlja nomada” kineske rediteljke Kloi Žao. Obično se nagrada za najbolji film čuva za kraj kao konačni trijumf večeri, međutim Akademija je ove godine prekinula tu tradiciju i proglasila najbolje ostvarenje pre nego što su proglašeni najbolji glumac i glumica.

Britanski glumac Entoni Hopkins dobio je sinoć na ceremoniji u Los Anđelesu svog drugog Oskara, za ulogu u filmu „Otac“. Ovo je njegov drugi Oskar posle skoro 30 godina i četiri nominacije, od kako je 1992. nagrađen za ulogu Hanibala Lektora u filmu „Kad jaganjci utihnu“. Kandidati ove godine za nagradu američke Akademije za filmsku umetnost i nauku bili su i pokojni Čedvik Bozman, Riz Ahmed, Geri Oldman i Steven Yeun. Hopkins nije prisustvovao ceremoniji.

Profimedia

Frensis Mekdormand osvojila je svog trećeg Oskara za ulogu u filmu „Zemlja nomada“, čime je potvrdila reputaciju jedne od najboljih glumica svoje generacije. Ona se time priključila Meril Strip, Danijelu Dej Luisu i Džeku Nikolsonu, jedinim aktivnim glumcima koji su dobili tri Oskara. Ispred njih je jedino pokojna Ketrin Hepbern sa četiri zlatne statue. Kandidatkinje za ovogodišnju nagradu za najbolju glumicu bile su i Vajola Dejvis, Keri Maligen, Vanesa Kirbi i Andra Dej.

– Gledajte sve nominovane filmove u bioskopima, ne samo naš, i velika mračna sala je pravo mesto za prikazivanje. Veoma volim da radim, obožavam svoj posao, hvala vam što svi vi to znate i hvala vam na ovome – emotivno se pristunima obratila Mekdormandova držeći Oskara.

Profimedia

Južnokorejska glumica Jun Ju-jung dobitnica je Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu „Minari“. Ona je izbila u prvi plan za nagradu pošto je prethodno dobila više priznanja za ulogu u filmu o imigrantskoj porodici iz Koreje koja u Arkanzasu kupuje farmu. Reditelj filma Li Ajzak Čung bio je nominovan za najboljeg reditelja. Za najbolju sporednu glumicu bile su nominovane i Marija Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm), Glen Klouz (Hillbilly Elegy), Olivija Kolman (Otac) i Amanda Sejfrajd (Mank).

Tanjug/Photo/Chris Pizzello

Britanski glumac Danijel Kaluja dobitnik je Oskara za najbolju sporednu ulogu u drami „Juda i crni Mesija“. Glumac rođen u Londonu u porodici imigranata iz Ugande, za ulogu mladog aktiviste Crnih pantera Freda Hemptona koji je ubijen 1969. u Čikagu, prethodno je dobio Zlatni globus, nagradu Udruženja glumaca i britansku BAFTA. Ostali nominovani bili su Pol Rejsi (Sound of Metal), Lesli Odom Džunior (Night in Miami) i Saša Baron Koen (Trial of the Chicago 7).

Profimedia

Kloi Žao dobitnica je Oskara za najbolju režiju za film „Zemlja nomada“. Ona je tek druga žena u istoriji koja je dobila ovu prestižnu nagradu, posle Ketrin Bigelou, koja je nagrađena 2010. godinen za film „Katanac za bol“. Pored Kloi Žao, bili su nominovani Dejvid Finčer (Mank), Li Ajzak Cung (Minari), Emerald Fenel (Promising Youg Woman) i Tomas Vinterberg (Još jedna runda).

Profimedia

Danski film „Još jedna runda“ dobitnik je nagrade američke Akademije za filmsku umetnost i nauku za najbolji internacionalni film. Reditelj filma Tomas Vinterberg bio je nominovan i za Oskara za najbolju režiju.  Za najbolji internacionalni film bili su nominovani “Better Days” iz Hongkonga, rumunski “Collective”, tunižanski “The Man Who Sold His Skin” i bosansko-hercegovački “Quo Vadis, Aida?”

Veoma emotivan i potresan deo večeri bio je kada je Vinterberg primio Oskara za najbolji strani film, jer je govorio o poznatom slučaju kada je njegova ćerka Ida u vreme snimanja tog ostvarenja nažalost tragično izgubila život u saobraćajnoj neseći. Film je kao i nagradu
posvetio njoj, uz suze, kada je izjavio da je i ona deo tog čuda, a zahvalan je svima u ekipi, posebno glavnom glumcu Madsu Mikelsenu, jer su mu pomogli da nekako prebrodi taj težak period i na kraju ipak snimi film o učiteljima jedne škole koji uživaju u opijanju.

Profimedia

Najbolji originalni scenario osvojila je takođe jedna žena – Emerald Fenel za film “Mlada žena koja obećava”, koja je bila nominovana i za režiju tog dela, a za adaptirani scenario nagradu je osvojio Florijan Zeler sa Kristoferom Hamptonom za dramu “Otac”.

Profimedia

“My Octopus Teacher” južnoafričkog reditelja Krejga Fostera proglašen je za najbolji dokumentarni film, a iza sebe je ostavio ostvarenja “Collective”, “Crip Camp”, “The Mole Agent” i “Time”.

“Soul” kompanije Piksar osvojio je Oskara za najbolji animirani film i najbolju muziku. To je 11. Oskar za studio Piskar u 20 godina od kako je ustanovljena nagrada u toj kategoriji. Glasove su posudili Džejmi Foks i Tina Fej.

Najboljom originalnom pesmom proglašena je “Fight for You“ iz filma „Juda i crni Mesija“.

Najbolja montaža i zvuk je za film “Zvuk metala” Darijusa Mardera, dakle dva osvojena Oskara, dok su najbolji vizuelni efekti u SF filozofskom trileru “Tenet” Kristofera Nolana. Oskara za dugometražni dokumentarni film poneo je “Moj učitelj oktopod”, a za kratki dokumentarac – “Kolet”, dok je najbolji kratki animirani – “Ako se bilo šta desi, volim te”.  Glumac, scenarista, reditelj i producent za mali i veliki ekran Tajler Peri dobio je Oskara za svoj humanitarni rad, jer je tokom pandemije nahranio ogroman broj ljudi, organizovao karantin pod šatorima, kao i realizaciju masovne vakcinacije.

Profimedia

Glumica Anđela Baset, nekada nominovana za Oskara za ulogu Tine Tarner u filmu “Šta ljubav ima s tim” (1993), posvetila je redovan, potresni deo ceremonije “In Memoriam”, gde se na video bimu prikazani preminuli umetnici u proteklih godinu dana. Ona je pritom podsetila da je samo od kovida 19 širom sveta preminulo skoro tri miliona ljudi, što je zaista zastrašujuće, dok su sledeće holivudske zvezde i radnici iza kamere izgubili svoj život od prethodne dodele Oskara 2020: glumci Šon Koneri, Brajan Denehi, Džordž Sigal, Hal Holbruk, Keli Preston, Kristofer Plamer, Maks fon Sidou, Ijan Holm, Mišel Pikoli, Jafet Koto, Karl Rejner i Čedvik Bozmen, reditelji Džoel Šumaher, Kim-Ki Duk, Alan Parker, dramski pisac i scenarista Ronald Harvud, slavni kompozitor Enio Morikone, i nažalost još mnogi drugi.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike