Netflix u pohodu na Oskara: Da li će „Mank“ pobediti „Građanina Kejna“?

18.03.2021

18:31 >> 09:37

0

Autor: Dejan Ćirić

Čini se da ovaj film ozbiljno preteneduje da bude onaj o kom ćemo pričati ove godine

Netflix u pohodu na Oskara: Da li će „Mank“ pobediti „Građanina Kejna“?
Copyright Profimedia

Film „Mank“ Dejvida Finčera u kom glavnu ulogu tumači maestralni Geri Oldman glavni je ovogodišnji favorit za Oskara jer je osvojio 10 nominacija – za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju žensku sporednu ulogu kao i brojne tehničke kategorije.

“Mank” donosi priču o piscu i scenaristi Herman Džejkobu Mankeviču koga je Orson Vels angažovao za rad na kultnom filmu “Građanin Kejn”. U pitanju je autor koji nije imao puno zvanično potpisanih scenarija, ali je radio na mnogim, između ostalih i na „Čarobnjaku iz Oza“. Vels je upravo njega odabrao da mu piše scenario za prvi film, ali pod ugovornom obavezom da se on ne potpiše na tom tekstu, što je Mank u početku i prihvatio. Međutim, ovo nije samo priča o pravljenju jednog legendarnog ostvarenja. Tokom precizno režiranog art filma, snimljenog kao da je i pravljen četrdesetih godina prošlog veka, pratimo Mankeviča, ciničnog intelektualca sklonog alkoholu i socijalistu usamljenog u svojim idejama, kako se kreće među elitom novog Holivuda koja ga smatra ličnim klovnom koji nije opasan i mnogo priča.

Profimedia

Film govori o stvaranju legendarnog „Građanina Kejna“ iz njegove perspektive. On je čovek opsednut Vilijamom Rendolfom Herstom, po kom je građen Kejnov lik. Družio se sa njim i prisustvovao svim njegovim čuvenim žurkama, gde se sprijateljio sa Herstovom znatno mlađom ljubavnicom, šarmantnom i lukavom Marion Dejvis, koju igra sjajna Amanda Sajfrid. U tim njegovim ”druženjima”, istaknuta je klasna razlika u Los Anđelesu, gde u isto vreme vidimo glamur i sjaj i svu bedu Holivuda. Mank je između te dve krajnosti i komunicira sa obe. Sve što vidi i doživi na svojoj koži, ali pre svega u druženju sa Herstom ga inspiriše da napiše svoje kapitalno delo – „Građanin Kejn“. Ipak, zbog prekomernog pića i razočaranja prestao je da bude Herstov i miljenik Holivuda. Da li može da se vrati na mesto na kom je bio, sarađujući sa Velsom i stvarajući svoje najznačajnije delo, otkriva se u ovom ostvarenju.

Profimedia

Osnovni zaplet u kom očekujemo nečiji spas i promenu, kao i svu dramu koju to nosi, samo po sebi je dobitak, kao što je i činjenica da je film sniman u crno-beloj tehnici kako bi se približio realnom vremenu događanja, što je pre deset godina bio slučaj sa Azanavijusovim „Umetnikom“ koji je osvojio pet Oskara. Sa takvim zapletom, ceo svet na čelu sa filmskim kritičarima upire pogled u ovo delo i počinje da nagađa koliko Oskara će “Mank” osvojiti i da li će uspeti u onome što “Građanin Kejn”, koji je1942. godine imao devet nominacija, nije. Iako je osvojio samo jednu statuu postao je kultni film i posle osam decenija smatra se jednim od najboljih svih vremena. Glavni glumac, režiser i producent je bio Orson Vels.

Profimedia

Što se „Manka“ tiče Imati Dejvida Finčera kao režisera, koji je već bio nominovan za filmove “Neobični slučaj Bendžamina Batona” i “Društvena mreža”, i spektakularnog Oldmana u glavnoj ulozi, takođe puno obećava, ako govorimo o Oskaru iako se često dešava da filmovi sa najviše nominacija najgore prođu. Dejvidova rekonstrukcija epohe prilagođena je načinu na koji je prikazivana u filmovima tog vremena, a Oldman igra Hermana kao vragolastog boema, slično kao što bi ga igrali glumci tog vremena, i celokupna stilizacija filma je svesno pomerena kao jednom arhaičnom stilu.

Profimedia

Mnogi su mislili da će ovim filmom Finčer pokušati da dokaže da „Kejn“ nije film Orsona Velsa već Mankeviča, međutim reditelj se time uopšte nije bavio. Zato je priča još izazovnija.

Pročitajte još

Finčer polazi od teze da je Vels pored vanserijskog talenta imao i izuzetne saradnike koji su mu pomogli da napravi taj film, i pružili autorski doprinos koji je posle bačen u senku tokom afirmacije njegovog ogromnog ega i autorskog genija. „Mank“ je u stvari posveta vremenu i ljudima kojih više nema, kao i scenaristima koji su često zapostavljeni. Čini se da ovaj film zaista ozbiljno preteneduje da bude onaj o kom ćemo pričati ove godine, iako mnogi osuđuju to što je Netflixov film nominovan za Oskara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike