"Jazavac pred sudom" premijerno na Festu: Australijski reditelj ekranizovao čuvenu pripovetku Petra Kočića

07.05.2021

17:24 >> 11:23

0

Autor: M. Cukić

Radnja je smeštena u jeku vladavine Austrougarske nad Bosnom, a priča prati vodeću ličnost Davida Štrbca koji tuži jazavca koji zauzima njegovo polje kuku

"Jazavac pred sudom" premijerno na Festu: Australijski reditelj ekranizovao čuvenu pripovetku Petra Kočića
Jazavac pred sudom Promo / MCF

Film “Jazavac pred sudom: With the Badger on Trial” reditelja Marka Vindona premijerno će biti prikazan na predstojećem 49. Festu, u petak 14. maja u Domu omladine Beograda, kao i reperizno sledećeg dana.

Snimljeno prema motivima istoimene pripovetke Petra Kočića, u jeku vladavine Austrougarske nad Bosnom, David Štrbac tuži jazavca koji zauzima njegovo polje kukuruza.

“Jazavac pred sudom” je nastao nakon što su Mark Vindon i Danijel Kovačević zajedno radili na TV seriji. Danijel je izvodio “Jazavca” na sceni pozorišta Slavija, zajedno sa Mihailom Laptoševićem (koji je takođe režirao pozorišnu verziju). Prvobitna zamisao bila je da se “Jazavac pred sudom” snimi kao niskobudžetni film dostupan besplatno na Jutjubu.

Promo / MCF

Kako je produkcija napredovala, a budžet se povećavao, Mark, Danijel i Mihailo odlučili su da film ipak bude igrani dugometražni. Mark, Danijel i Emma Gojković napisali su scenario na engleskom jeziku uz fleksibilnost izvođenja u Srbiji. Film je snimljen u maju 2019. godine u KPGT u Beogradu. Postprodukcija je završena tokom prvog karantina pandemije Covid-19, a potom je još godinu dana čekala na premijeru u srpskim bioskopima.

Promo / MCF

Mark Vindon je australijski reditelj rođen u Mađarskoj. Snimio je 14 igranih filmova, među kojima nekoliko u Srbiji. Više od 3 godine živeo je u Srbiji, gde je odlučio da režira ovaj film.

Pročitajte još

Pored Danijela Kovačevića kao Davida Štrbca, Mihajla Laptoševića i Emme Gojković u ostalim ulogama našli su se i glumci Tamara Radovanović, Saša Kuzmanović i Vanja Nenadić.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti