Hajdemo da se napijemo: Džoni Dep na srpskom najavio film o scenaristi Kreki Kljakoviću koji zatvara Fest (VIDEO)

05.05.2021

12:54 >> 16:29

0

Beri Levinson koji je režirao film Kišni čovek rekao je da je Kreka najbolji scenograf svih vremena, jer je umeo maštom i radom u velikoj meri da poboljša

Hajdemo da se napijemo: Džoni Dep na srpskom najavio film o scenaristi Kreki Kljakoviću koji zatvara Fest (VIDEO)
Copyright Promo / Fest

Projekcija dokumentaraca “Kreka: Lovac na snove” u režiji Slobodana Ivetića, koji prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke, zatvoriće predstojeći Fest 16. maja u Kombank dvorani.

Ivetićev film otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije u kreaciji Miljena Kljakovića Kreke (71).

Scenograf koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, svojom pričom, uz dosad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti, kao što su Džoni Dep, Beri Levinson, Ridli Skot, Džeri Luis i mnogi drugi… otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere.

Najava za dokumentarac je vrlo zanimljiva i privukla je veliku pažnju, jer Džoni Dep progovara na čistom srpskom jeziku:

– Dugo smo snimali i brzo smo postali vrlo bliski. Kreka je jedan od najčudnijih ljudi koje znam i to mislim iz dubine srca – rekao je Dep na engleskom uz usmeh zagrlivši Kreku i zatim dodao na srpskom: “Je*i ga, hajdemo da se napijemo”

U filmu učestvuju i Goran Marković, Srđan Karanović, Dušan Kovačević…

Slobodan Ivetić za Tanjug kaže da Kreku poznaje više od 20 godina i da je do detalja upoznat sa njegovim radom.

– Kreka je radio sa oskarovcima. Pravio je čitave gradove na filmskim setovima… Centar film mi je ponudio režiju filma o slavnom scenografu i eto nas pred premijerom tog filam na Festu. Krekina karijera od 40 godina stala je 90 minuta filma…Ta činjenica me malo plaši, ali verujem da sam osvetlio sve najvažnije momente iz Krekine karijere – kazao je Ivetić.

Tanjug / Tanja Valic

Kako navodi, svetski superstar Džoni Dep sticajem okolnosti se našao u Beogradu na snimanju filma “Minamata”.

– Sa velikim poštovanjem prema Krekinom radu pristao je da stane pred našu kameru…Dep je pričao o ličnim doživljajima sa Krekom u kojima je učestvovao i Marlon Brando. Beri Levinson koji je režirao film ”Kišni čovek” rekao je da je Kreka najbolji scenograf svih vremena, jer je umeo maštom i radom u velikoj meri da poboljša film – kazao je Ivetić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, ono što je Novak Ðoković u svetu tenisa, to je Kreka u svetu filmske scenografije…

– Najveći u svetu kinematografije poznaju Kreku. Kako i ne bi kada je u Luksemburgu za potrebe snimanja filma sagradio Veneciju. Izgradio je kanale. Ta scenografija je po okončanju snimanja filma nekoliko godina predstavljala turističku atrakciju u Luksemburgu. Turisti se slikali plutajući u gondolama – kazao je Ivetić.

Pročitajte još

Dodao je da njegov film između ostalog otkriva proces nastajanja filmske scenografije: od prve skice na papiru, preko gradnje pa sve do početka snimanja filma.

Printscreen / Youtube Centar Film

– Mnogi predviđaju mom ostvarenju dugovečan život na filmskim akademijama širom sveta jer ima edukativni karakter za mlade filmadžije. Drago mi je što takvo ostvarenje zatvara Fest koji je pravi praznik filma – rekao je Ivetić.

Miljen Kljaković Kreka je radio na mnogim poznatim ostvarenjima, kao što su su “Specijalno vaspitanje”, “Kako sam sistematski uništen od idiota”, “Varljivo leto ’68”, “Tajvanska kanasta”, “Arizona drim”, “Podzemlje”, “Species 2”, “Dina”, “Jelena Trojanska”, “Secret Passage”, “An Ordinary Man”…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike