Počinje borba za „Srce Sarajeva“: Saopštene nominacije za najbolje regionalne TV serije

11.06.2021

13:15 >> 14:46

0

Autor: Dejan Ćirić

Selekcioni odbor je u konkurenciju za prvu dodelu prestižne nagrade uvrstio 16 ostvarenja

Počinje borba za „Srce Sarajeva“: Saopštene nominacije za najbolje regionalne TV serije
Copyright Mirjana Karanović i Boris Isaković Promo/ "Porodica"

Organizatori Sarajevo film festivala saopštili su spisak nominovanih za novoustanovljenu nagradu „Srca Sarajeva za televizijske serije“ u kategorijama za najbolju dramsku seriju, komediju, kreatora serije, glumicu, glumca i zvezdu u usponu.

Promo/Sarajevo Film Festival

Selekcioni odbor 27. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 13. do 20. avgusta, u konkurenciju za prvu dodelu „Srca Sarajeva za televizijske serije“ uvrstio je 16 serija iz regionalne televizijske produkcije, premijerno prikazanih od 1. septembra 2019. do 31. maja 2021. godine.

Promo / Klan

Za najbolju seriju nominovane su iz Srbije – “Grupa”, “Klan“, “Porodica” i “Tajkun”, zatim “Kosti” (Bosna i Hercegovina i Srbija), slovenačko “Jezero” i treća sezona “Novina” iz Hrvatske, dok su za najbolju komediju predloženi srpski “Zlatni dani” i “Mama i tata se igraju rata”, a iz Hrvatske “Dnevnik velikog Perice” i četvrta sezona “Crno bijelog svijeta”.

“Kosti” Promo/Bosonoga produkcija

U kategoriji za najbolje kreatore serija nominovani su Uroš Tomić i Dragan Ðurković za “Grupu”, Bojan Vuletić za “Porodicu”, Matevž Luzar za “Jezero”, Ivan Ðikić, Nebojša Taraba, Miodrag Sila i Dalibor Matanić za “Novosti”, Slobodan Skerlić za “Klan”, Dragan Bjelogrlić za drugu sezonu “Senki nad Balkanom” i Albino Uršić za “Dnevnik jednog Perice”.

Za najbolju glumicu nominovane su Jasna Ðuričić (“Grupa”), Jovana Stojiljković (“Južni vetar“), Mirjana Karanović (“Porodica”), Nada Šargin (“Kalup”), Nika Rozman (“Jezero”), Olga Pakalović (“Novine”), Tihana Lazović (“Tajkun”) i Jelena Miholjević “Crno bijeli svijet”).

Nada Šargin ATA Images/Antonio Ahel

U izboru za najboljeg glumca su Boris Isaković (“Porodica”), Dragan Bjelogrlić (“Tajkun”), Feđa Štukan (“Klan”), Filip Ðurić (“Grupa”), Goran Bogdan (“Močvara”), Jovo Maksić (“Kosti”), Sebastian Kavaca (“Jezero”) i Zdenko Jelčić (“Novine”).

Goran Bogdan Promo/Firefly Productions

U konkurenciji za “Zvijezdu u usponu” su Aleksandar Dimitrijević (“Klan”), Ivana Zečević (“Grupa”), Jana Bjelica (“Porodica”), Kaja Šišmanović (“Crno bijeli svijet”) i Petar Petkovski (druga sezona “Porodice Markovski” iz Severne Makedonije).

Jana Bjelica ATA Images/Antonio Ahel

O dobitnicima će odlučivati žiri sastavljen od više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca sa područja bivše Jugoslavije, a najbolja ostvarenja izabraće onlajn glasanjem po uzoru na slične svetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija.

Kako je najavljeno, ovogodišnji žiri biće nukleus strukovne akademije koja će u budućnosti donositi odluke o nagradama, a ceremonija dodele nagrada “Srca Sarajeva za televizijske serije” biće održana za vreme festivala.

Pročitajte još

Nove kategorije nagrada Sarajevo film festival je nedavno ustanovio u želji da unapredi i podrži regionalnu produkciju kvalitetnih audio-vizuelnih sadržaja, kao i da oda priznanje i promoviše najkvalitetnije regionalne televizijske serije, njihove autore, glumice i glumce, i podstiče njihov međunarodni plasman.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike