Muzika kao uspomena: Festival “Isidora Žebeljan” započinje svoju tradiciju

12.06.2021

12:16

0

Autor: Dejan Ćirić

Na svečanom otvaranju 15. juna, Žebeljan ansambl će izvesti primenjenu muziku umetnice, pisanu za pozorišne predstave domaćih i stranih produkcija, za koju

Muzika kao uspomena: Festival “Isidora Žebeljan” započinje svoju tradiciju
Copyright Isidora Žebeljan YouTube

Spreman je bogat i raznovrstan umetnički program Internacionalnog festivalaIsidora Žebeljan” u Kragujevcu, posvećen preminuloj umetnici, saopštio je organizator te muzičke smotre – Muzička omladina Kragujevac.

Publika će imati priliku da 15, 16. i 17. juna čuje dva koncerta i da prisustvuje razgovoru o operi “Dve glave i devojka” Isidore Žebeljan, na kome će učestvovati umetnici iz produkcije, nakon čega će uslediti snimak svetske premijere te opere.

Isidora Žebeljan YouTube

Na svečanom otvaranju 15. juna, „Žebeljan ansambl“ će u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije izvesti primenjenu muziku umetnice, pisanu za pozorišne predstave domaćih i stranih produkcija, za koju je kompozitorka višestruko nagrađivana. Između ostalog, Žebeljan je dobila tri Sterijine nagrade i četiri “Yustat” nagrade za scensku muziku.

Kako ističe predsednik Muzičke omladine Kragujevac i direktor Festivala Stefan Adamović, svi uslovi su u potpunosti obezbeđeni kako bi već prve godine održavanja festivala sve planirane projekte realizovali.

Isidora Žebeljan Tanjug/Rade Prelić

Program će biti sadržajan i zanimljiv, zahvaljujući velikom broju umetnika, Isidorinih prijatelja i poštovalaca, koji su se odazvali pozivu direkcije manifestacije i prihvatili učešće.

Druge festivalske večeri, 16. juna, u Legatu Nikole Koke Jankovića, koji je bio veliki poštovalac lika i dela Isidore Žebeljan, biće organizovan okrugli sto, na kome će govoriti umetnici koji su učestvovali u produkciji opere “Dve glave i devojka” – Aneta Ilić, Vasa Stajkić, Boris Liješević, Premil Petrović i Borislav Čičovački.

U četvrtak, 17. juna, takođe u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, na zatvaranju Festivala nastupiće “Žebeljan ansambl” uz učenike Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Isidora Žebeljan Tanjug/Rade Prelić

Ulaz na sve događaje je besplatan, ali zbog ograničenog broja posetilaca, u skladu sa svim merama protiv pandemije, biće potrebno da svi zainteresovani svoje mesto rezervišu putem linkova koji će biti aktivni od danas na sajtu festivala.

Pročitajte još

Program sve tri večeri publika može da prati i onlajn u direktnom prenosu na Jutjub kanalu Muzičke omladine Kragujevac, a festival ima podršku Grada Kragujevca, nacionalne platforme “Srbija stvara”, SOKOJ-a, muzičke kompanije Mascom i Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike