„Zlu vremenu, uprkos“: Počinje 66. Sterijino pozorje

16.06.2021

07:39 >> 07:50

0

Autor: Dejan Ćirić

Izvor: Tanjug

Publika će imati priliku da pogleda 15 predstava u tri programa po izboru selektora, teatrologa i dramaturga dr Milivoja Mlađenovića

„Zlu vremenu, uprkos“: Počinje 66. Sterijino pozorje
Predstava "Deobe" Promo/Stanislava Petrović

Sterijino pozorje u svom 66. izdanju biće održano u Srpskom narodnom pozorištu (SNP), u Novom Sadu od 18. do 26. juna pod sloganom “Zlu vremenu, uprkos”, a najznačajniji pozorišni festival će svojom besedom otvoriti glumac Svetozar Cvetković, trostruki dobitnik Sterijine nagrade.

Svetozar Cvetković Tanjug/Dragan Kujundžić

Publika će imati priliku da pogleda 15 predstava u tri programa po izboru selektora, teatrologa i dramaturga dr Milivoja Mlađenovića.

U konkurenciji za Sterijine nagrade nalazi se deset predstava, rađenih prema domaćoj drami, pozorišta iz Sarajeva, Banja Luke, Rijeke, Beograda, Subotice, Novog Pazara, Šapca, Novog Sada, Niša i Gračanice.

Takmičarska selekcija sadrži čuveni komad “Gospođa ministarka” Branislava Nušića, u rediteljskoj postavci Tatjane Mandić Rigonat, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta „Ivana pl. Zajca“ iz Rijeke. Ista rediteljka je već postavila ovu komediju koja se sa velikim uspehom osam godina igra u pozorištu “Boško Buha” u Beogradu.

Uveliko istaknuta predstava “Deobe” prema romanu Dobrice Ćosića, u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i u režiji Juga Radivojevića biće izvedena kao koprodukcija tri kuće – SNP, Narodno pozorište Niš i NP Priština, sa sedištem u Gračanici.

Predstava “Deobe” Promo/Srđan Doroški/SNP

Autorski projekat Andraša Urbana “Vizezovi Lake male” stiže u produkciji njegovog pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, dok će isti grad, ali iz Narodnog pozorišta /Nepszínház gostovati sa novim projektom “Kus petlić” Aleksandra Ace Popovića, u režiji Milana Neškovića.

Adaptacije romana će biti predstavljene kroz još četiri predstave kao što je “Derviš i smrt” Meše Selimovića, u dramatizaciji i režiji Dejana Projkovskog, iz Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Predstava “Tiho teče Misisipi” Tanjug / Rade Prelić

Takođe, program 66. Sterijinog pozorja obuhvata i “Tiho teče Misisipi” po romanu Vladimira Tabaševića u dramatizaciji Ivice Buljana i samog autora (Beogradsko dramsko pozorište), “Šindlerov lift” Darka Cvijetića, prema dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo).

“Ako dugo gledaš u ponor” je pozorišna poema po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, autora i reditelja Zlatka Pakovića (Regionalno pozorište i Kulturni centar iz Novog Pazara).

Glavni takmičarski program sadrži i dramu “Radio Šabac” Olge Dimitrijević, Šabačkog pozorišta, kao i komad “Velika depresija” Filipa Grujića, u režiji Marka Čelebića (SNP).

Profimedia

Pozorje tradicionalno na repertoaru ima i netakmičarsku Međunarodnu selekciju “Krugovi” koja ove godine obuhvata tri komada: “Hotel Zagorje” – autorski projekat Anice Tomić i Jelene Kovačić prema romanu Ivane Bodrožić (Gradsko dramsko kazalište „Gavela” Zagreb), “Dječak koji je govorio Bogu” Damira Mađarića, reditelja Samo M. Streleca (Hrvatsko narodno kazalište Osijek) i “Kreketanje” Almira Bašovića, u režiji Aleša Kurta (Narodno pozorište Tuzla).

Predstava “Izgubljenni pejzaži” Promo/Bitef teatar/Jelena Janković

Treća selekcija “Druga scena” će predstaviti “of-program” sa dva naslova – “Poetika gledanja” prema konceptu i režiji Andraša Urbana („Deže Kostolanji“, Subotica) i “Kao da kraj nije sasvim blizu” Nikole Zavišića (Bitef teatar).

Pročitajte još

Nakon svečanog uručenja nagrada 26. juna, biće odigrana predstava “Izgubljeni pejzaži” Bitef dens kompanije iz Beograda, u čast svih laureata.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti