Specijalna projekcija filma „Kreka - Lovac na snove“: Put kroz veličanstveni svet filmskih dekora

17.06.2021

08:20 >> 08:58

0

Autor: Dejan Ćirić

Uzbudljivi dokumentarac prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića - Kreke i otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije

Specijalna projekcija filma „Kreka - Lovac na snove“: Put kroz veličanstveni svet filmskih dekora
Copyright Miljen Kljaković Kreka Promo/Fest

Ekskluzivna projekcija filma „Kreka – Lovac na snove“ kao i razgovor sa Miljenom Krekom Kljakovićem i rediteljem Slobodanom Ivetićem biće održani danas u 20 sati, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Uzbudljivi dokumentarac prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke i otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije. Scenograf koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere. „Kreka: Lovac na snove“ snoliko je putovanje kroz veličanstveni svet filmskih dekora čoveka koji iluziju filma pretvara u stvarnost.

Miljen Kljaković Kreka i Džoni Dep Promo/Fest

Reditelj filma Slobodan Ivetić je iz obilja dokumentarnog i snimljenog materijala izdvojio samo scene i ljude koji su bili važni u Krekinom radu i životu. Ivetić je to uradio atraktivno i dobro kao da je reč o igranom filmu.

Književnik i reditelj Dušan Kovačević ističe da je u pitanju uzbudljiva priča o majstoru scenografije, slikaru i arhitekti građevinskih čarolija u kojima su snimane scene svetski poznatih filmova.

– Gledajući ovaj film imate osećaj da je Krekin neverovatni umetnički dar i rad uzbudljiv kao da je reč o naučnoj fantastici. Zadivljujuće je šta je sve i s kim je Kreka radio i kakva čuda sagradio i ostavio na filmskom platnu kao da je reč o renesansnom slikaru… Ovaj film za sva vremena prikazivaće se ne samo na našoj filmskoj akademiji već i na akademijama širom sveta kao primer vrhunskog rada i neverovatnog dara velikog scenografa od milja zvanog Kreka – naveo je Kovačević.

Miljen Kljaković Kreka Promo/Fest

Filmskog kritičara i književnika, Milana Vlajčića, posebno je prijatno iznenadio dokumentarac reditelja i scenariste Slobodana Ivetića, a koji je „namenski rad koji je trebalo da pruži uvid u život i delo Miljena Kreke Kljakovića (1950), ovogodišnjeg dobitnika počasnog priznanja Beogradski pobednik“, na nedavno održanom Festu.

– Ivetić je iskoristio samo deo tog snolikog blaga. Ne pamtim kad je neki Fest zatvoren takvom količinom lepote i filmskih čuda – reči su Vlajčića.

“…Umesto Kreke u javnosti su uvek više govorila njegova dela. A koliko su ona velika i značajna u Ivetićevom portretskom filmu o Kreki, čiji su standardi za ovaj filmski žanr veoma visoki, govore umetnici koji su sa njim sarađivali…”, navela je o ovom ostvarenju filmska kritičarka Dubravka Lakić.

Promo/Fest

Pored Kljakovića u filmu se pojavljuju velike svetske zvezde kao što su Džoni Dep, Vitorio Storaro, Ridli Skot, Beri Levinson, Brajan Helgeland, Ken Folet, Džeri Luis i Madžid Madžidi, uz naše vrsne filmske stvaraoce Gorana Markovića, Srđana Karanovića, Slobodana Šijana, Gorana Paskaljevića, Dušana Kovačevića i Ademira Kenovića.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike