Umetnik kome se dive Džoni Dep, Ridli Skot i Beri Levinson: Kreka - lovac na snove (FOTO+VIDEO)

16.05.2021

10:32 >> 10:38

0

Autor: Dejan Ćirić

Film o čuvenom, svetski poznatom scenografu snoliko je putovanje kroz veličanstven svet filmskih dekora čoveka koji iluziju filma pretvara u stvarnost

Umetnik kome se dive Džoni Dep, Ridli Skot i Beri Levinson: Kreka - lovac na snove (FOTO+VIDEO)
Copyright Promo/Fest

Pretposlednjeg dana 49. Međunarodnog filmskog festivala Fest na konferenciji za medije govorili su naš čuveni scenograf Miljen Kljaković Kreka, dobitnik počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik”, Slobodan Ivetić, reditelj dokumentarnog ostvarenja „Kreka: Lovac na snove”, koji će biti prikazan večeras, na svečanom zatvaranju Festa, kao i producentkinja filma Jadranka Blanuša.

Promo/Fest

Iako je dobijao mnoge značajne nagrade u svetu, kao što je „Cezar“ koji se smatra evropskim Oskarom, priznanje „Beogradski pobednik“ za Kljakovića ima poseban značaj.

– Toliko ih je bilo u životu, ali ova nagrada ima specifičnu težinu. To je neka vrsta krune onoga što sam do sada radio i uradio. Ona u meni budi i sentimentalne momente u odnosu na Fest. Sećam se da sam pre skoro 50 godina, sa balkona bioskopa Doma Sindikata, gledao prve projekcije i otvaranje Festa. Tada još nisam ni sanjao da ću se baviti filmom, a sada, posle toliko godina, dobijam nagradu tog festivala. To je fantastično – rekao je Kljaković.

Kreka se potom osvnuo na dokumentarni film o njegovom liku i delu:

– Gledao sam ga u različitim fazama. Dosta je interesantan sam po sebi i dobro je da će jedan takav film ostati kao zaveštanje i priča o filmskoj scenografiji, koja nažalost nikad nije isturena u prvi plan, već je uvek povučena na margine dešavanja svakog filma iako je vrlo važan element i bitan faktor – ističe poznati scenograf.

Miljen Kljaković Kreka ATA Images/Milan Maričić

Film „Kreka: Lovac na snove“ snoliko je putovanje kroz veličanstven svet filmskih dekora čoveka koji iluziju filma pretvara u stvarnost. Dokumentarac počinje njegovim citatom da je svrha scenografije da iluziju učini stvarnom, što on decenijama uspeva da dočara. Svetski umetnik je objasnio da ga svaki film na svojstven način inspiriše, i da je jedno filmsko delo uvek priča za sebe. Ne mogu stalno biti podjednako isti izazovi za svaki projekat, ali glavno nadahnuće uvek dolazi iz čitanja filmskog scenarija.

– Ta inspiracija iz čitanja te osnovne filmske priče vas gura napred da uradite ono što bi trebalo, što se od vas očekuje – kaže scenograf.

Promo/Fest

Jedna od najvećih scenografija koje je Miljen Kljaković Kreka radio u svojoj karijeri bila je za filmski spektakl „Muhamed: glasnik Boga“ 2015. godine, za čije potrebe je napravio čitav grad Meku koji se prostirao na neverovatnih 10. 000 kvadratnih metara.

– To je jedna od retkih scenografija koja je praktično ostala. To su bile replike čitavih gradova, Meke i Medine iz 6. i 7. veka, i bilo bi šteta da je taj dekor nestao. On sada služi kao turistička atrakcija u Iranu i iza toga stoji iranska vlada, koja je i pomogla taj film. Drago mi je da sam, posle osam godina, sve zatekao kako je i ranije bilo – prisetio se Kljaković.

Promo/Fest

Slobodan Ivetić, reditelj filma „Kreka: Lovac na snove”, o radu na filmu je rekao:

– Mi se znamo duže od 20 godina, tako da sam jako dobro upoznat s njegovim poslom. Imali smo na desetine sati materijala, njegove privatne video snimke i trebalo je izvući one najinteresantnije koji će biti u funkciji priče. To mi je bilo važno – da priča ima svoj klasični dramaturški početak i kraj. Materijale sam polako skupljao i spajao da bismo mogli da dobijemo sliku o Kreki, njegovom talentu, radu i monumentalnim scenografijama – rekao je Ivetić.

Jadranka Blanuša, producentkinja ovog ostvarenja, opisala je šta je najviše fascinira kod Miljena Kljakovića Kreke:

– Uvek me je intrigirao taj čudesni talenat, taj odgovorni čovek. Vi vidite njega koji je perfekcionista, koji stvara sve od nule. Onda ga vidite kako opušteno džemuje sa Džonijem Depom. On sa lakoćom stvara poznanstva i prijateljstva – ističe Blanuša.

Promo/Fest

Film „Kreka: Lovac na snove” biće premijerno prikazan na svečanom zatvaranju FEST-a, večeras u 19 sati u Kombank dvorani, kada će Kljakoviću biti uručena počasna festivalska nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Tom prilikom će biti uručene i festivalske nagrade u Glavnom takmičarskom programu i selekciji FEST Fokus, nagrada “Nebojša Đukelić” za najbolji regionalni film, kao i nagrada dnevnog lista Politika “Milutin Čolić” za najbolji film iz Srbije na festivalu.

Foto/24sedam

Kljajković, koji je rođen u Osijeku 1950. godine, stupio je na filmsku scenu sa rediteljima čuvene Praške škole kao što su Srđan Karanović, Goran Marković, Goran Paskaljević i Emir Kusturica, a radio je i sa najznačajnim srpskim autorima kao što su Slobodan Šijan, Aleksandar Ðorđević i Mića Milošević.

U filmu „Kreka: Lovac na snove“ pričaju velika svetska imena režije – Ridli Skot, Beri Levinson, Brajan Helgeland, kao i domaći autori Goran Marković i Srđan Karanović i američki glumac Džoni Dep. Pomenuti iranski reditelj Madžid Madžidi takođe je jedan od sagovornika u ovom ostvarenju. U dokumentarcu, čuveni američki scenarista i režiser Brajan Helgeland („Poverljivo iz L.A.“) kaže da „dok ima Kreke i njegovog rada, biće i velikih filmova“.

Beri Levinson Promo/Fest

– Danas se filmovi rade tako što su budžeti i vreme veoma suženi, kao što je slučaj i u ovim sredinama. Srbija ne može imati te cifre od 120 miliona dolara, koliko imaju velike kuće u Americi, jer će samo oni i praviti takve velike filmove. Sva ta studija i kompanije kao što su Sony, Columbia i Fox su sami sebi producenti i određuju sva sredstva za film – približio je situaciju jedan od najtraženijih umetnika.

Napomenuo je da je u karijeri uglavnom uradio sve što je želeo iz epohe, da nema specijalnih želja, a najnoviji film koji je radio je drama „The Surviror“ (2021), reditelja Berija Levinsona, takođe jedan od sagovornika u filmu,  poznatog po kultnim filmovima „Kišni čovek“ i „Bagzi“.

Kaljković je sa Kusturicom radio na nekoliko značajnih filmova – „Dom za vešanje“, „Arizona Dream“ i „Podzemlje“, a onda su se kasnije razišli, tako da dvostrukog dobitnika Zlatne palme u Kanu nema među sagovornicima u filmu.

– Snimanje „Podzemlja“ je trajalo zaista jako dugo, neizmerno se odužilo, a radili smo ga pod vrlo teškim okolnostima, posebno jer se u to vreme naša zemlja i raspadala. Taj film je bio rekvijem za našu bivšu zemlju – objasnio je Kreka, a od tog filma je kasnije nastala i mini serija „Bila jednom jedna zemlja“.

Promo/Fest

– Posle tog zahtevnog i napornog velikog filma svi smo se udaljili jedni od drugih i svako je našao neki svoj put. Malo ko je ostao u kontaktu ili se družio posle toga. Verovatno smo se previše istrošili u tom projektu – ispričao je scenograf šta se dešavalo nakon snimanja tog ostvarenja, dodajući da je, kao narator u filmu o svom radu, objasnio šta se desilo sa „Podzemljem“ i priznaje da mu je žao što Kusturice nema u filmu o njemu.

Pročitajte još

Producent Jadranka Blanuša je najavila da bi trebalo, osim dokumentarnog filma, da se snima i TV serija o velikom scenografu, kao i da se realizuje veoma ambiciozna izložba. Takođe je otkrila da je film “Kreka: Lovac na snove” na osnovu selekcije na FEST-u, nedavno dobio poziv za festival u Tajvanu, i da se nada da film će ići na bar 100 svetskih festivala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike