Rada Đuričin u novoj ulozi: Pametni telefoni u službi ljubavi i povezivanja

14.12.2020

08:07 >> 10:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Kulturna organizacija Mikser u saradnji sa Populacionim fondom UN započela je projekat Poveži se koji ima cilj da pomogne starijim osobama da se uključe u ak

Rada Đuričin u novoj ulozi: Pametni telefoni u službi ljubavi i povezivanja
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Premijera osam kratkih filmova projekta „Poveži se“ Kulturne organizacije Mikser biće održani onlajn u utorak, od 14.30 preko Zoom aplikacije, javili su iz produkcionog tima Mikser TV

Specijalni gosti ovog kulturnog događaja su glumci koji igraju u ovim ostvarenjima: Rada Đuričin, Nikola Đorđević, Tina i Gordana Lalić, Ljubiša i Stevan Jovanović, Mirjana Cvetković, Milica Petrović, Feđa Stojanović, Rajko Borić, Mihailo Kitevski, Darko Dožić i Milica Stojković.

Kulturna organizacija Mikser u saradnji sa Populacionim fondom UN (UNFPA) započela je projekat „Poveži se“ koji ima cilj da pomogne starijim osobama da se uključe u aktivan društveni život tokom pandemije Kovida 19. Preispitujući položaj starijih građana u našem društvu, projekat je pokrenut na nedavno održanom Mikser Festivalu 2020. razgovorom „Solidarno društvo“, dok je produkcija osam filmova zapravo nastavak te tribine.

ATA Images/Antonio Ahel

Osam kratkometražnih filmova promovišu međugeneracijski dijalog i međusobnu solidarnost u društvu, koji filmskim jezikom povezuju generacije radi razmene znanja, veština i ljubavi.

Gledaoci će moći ovom prilikom i da glasaju za najbolji film i najbolje glavne uloge – mušku i žensku, neophodno je samo da popune prijavu putem formulara, a Zoom link za filmsku premijeru biće poslat na dan događaja.

Nove tehnologije, brza svakodnevica, a najviše pandemija i obaveza fizičke distance dodatno su otežali starijim sugrađanima aktivno učešće u životu zajednice, i tako ponekad nemaju ni kontakte sa najbližim članovima porodice. Pametni telefoni, tableti, kompjuteri i sva sredstva svakodnevne komunikacije često predstavljaju otežanu okolnost starijim osobama u pokušaju da ostvare i održe kontakt. Voditelji ovog kulturnog događaja su Borka Jeremić ispred UNFPA i Ivan M. Lalić, osnivač i vlasnik Mikser organizacije, po vokaciji dramaturg.

– Posebno smo ponosni na to da će jedan od glavnih nosilaca ovog projekta biti naša draga saradnica i glumica Rada Đuričin, koja je na nedavno održanom Mikser Festivalu bila jedan od glavnih panelista na tribini „Solidarno društvo“ – rekao je osnivač Miksera.

ATA Images/Antonio Ahel

– Ovim projektom želimo da pomognemo starijim osobama da se više služe aplikacijama kao što su Vajber, Skajp, Fejsbuk, ali i pametnim telefonima i laptopovima. Istovremeno, kratkim filmovima sa starijim građanima, prikazaćemo i neke od njihovih veština, od raznih hobija, preko kreativnih poduhvata iz sfere umetnosti, sve do rešavanja brojnih životnih situacija koje su proživeli i pružanja dragocenih saveta onima koji sada prolaze kroz slične izazove – zaključio je Lalić.

Kratki filmovi prikazaće dvosmerni odnos između starijih građana i društva i pokazaće njihov potencijal da ostanu njegovi aktivni članovi.

Snimljena dela biće prikazana javnosti u utorak 15. decembra, a njihova dalja distribucija je u planu u vidu preporuka domovima za starija lica, klubovima penzionera i sličnim udruženjima namenjenim njihovom zbrinjavanju, navode iz produkcionog tima Mikser TV.

PROČITAJTE JOŠ: Snima se film “Tvrđava i derviš”: 110 godina od rođenja Meše Selimovića – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike