Snima se film "Tvrđava i derviš": 110 godina od rođenja Meše Selimovića

12.12.2020

09:13 >> 11:37

0

Reditelj Vlastimir Sudar objasnio je da će to biti posveta velikom piscu, zapravo omaž njemu i njegovim delima, a ne čista dramatizacija ova dva romana

Snima se film "Tvrđava i derviš": 110 godina od rođenja Meše Selimovića
Copyright Printscreen/YouTube/tvsa.ba

Ciklus digitalnih sajamskih tribina „Otklon od distance“ otvoren je juče temom “Književni amarkord: Derviš i Tvrđava, bioskop i knjižare – stotinu i deset godina od rođenja Meše Selimovića” i mogao se pratiti onlajn putem Fejsbuk stranice Beogradskog sajma.

Razgovor o savremenoj ilustraciji lika i dela pisca antologijskih romana „Derviš i smrt“, „Tvrđava“ i “Ostrvo” vodio je književnik Muharem Bazdulj sa filmskim rediteljem Vlastimirom Sudarom i urednicom izdavačke kuće Vulkan Marijom Radić.

Sudar radi na filmu “Tvrđava i derviš” koji je u poodmakloj fazi razvoja, a Bazdulj je istakao kako je zanimljivo na koji način jedan reditelj sa filmskog aspekta gleda na dela Meše Selimovića.

Antonio Ahel/ATAImages

Sudar kaže da je to priča o čoveku koji se buni protiv vlasti, onda uspeva da smeni tu vlast, ne bi li i sam postao vlast, a onda se drugi bune protiv njega dok je na vlasti.

– Rado bih se posvetio knjizi o njemu kroz aspekt Meša i film, jer je on bio uključen u filmski život tog vremena i bavio se pisanjem scenarija. Za sada se bavim filmom, odnosno posveti o velikom piscu, što će na kraju biti zapravo moj omaž njemu i tim delima, a ne čista dramatizacija dva romana – objasnio je Sudar i dodao:

– Baviću se problemima glavnih junaka Ahmeda Nurudina i Ahmeta Šaba u sredinama u kojima se nalaze.

Printscreen / Youtube / Beogradski sajam

Ovaj film je podržao Filmski centar Srbije u okviru konkursa za razvoj scenarija. Projekat predstavlja adaptaciju i integraciju dva ključna romana Meše Selimovića, navodi se iz FCS, na način koji je dostojan i dosledan izvorniku.

– Ovakve vrste inteligentne i kompetentne upotrebe mahom neiskorišćenog kapitala naše književnosti itekako su neophodne u vreme kada bez moralnog kompasa lutamo u našim regionalnim post-društvima, žaleći za vremenima koja nismo ispravno zapamtili, i slaveći ideje i ideologije koje nas opet mogu odvesti u propast – istakla je komisija Filmskog centra Srbije u svom obrazloženju.

Tokom dva dana u svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog Sajma biće održano ukupno osam razgovora – tribina u kojima će učestvovati istaknuti predstavnici domaće književne i šire kulturne scene.

Sve se može direktno pratiti preko zvaničnog Fejsbuk profila Sajma knjiga, a tribine se zatim mogu naći na sajamskom Jutjub kanalu i biće dostupne publici.

Danas će biti održana tribina takođe iz ciklusa “Književni amarkord”, posvećena još jednom velikom piscu: “A ko je pojeo skakavce – 90 godina od rođenja Borislava Pekića”, gde će govoriti pozorišni reditelj Nebojša Bradić, urednik Gojko Božović i Slobodan Vladušić.

Pročitajte još: “Neonski bluz”: Nova zbirka priča Dejana Stojiljkovića

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike