Kinoteka ponovo na Kanskom festivalu: Film sa Mirom Stupicom u uglednoj selekciji (FOTO)

24.06.2021

18:31 >> 18:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Pre tačno 60 godina ova drama u produkciji Lovćen filma bila je u trci za Zlatnu palmu

Kinoteka ponovo na Kanskom festivalu: Film sa Mirom Stupicom u uglednoj selekciji (FOTO)
Copyright Film "Dan četrnaesti" Promo/Jugoslovenska kinoteka

U programu Kan Klasik predstojećeg 74. festivala u Kanu biće prikazan film „Dan četrnaesti“ (1960), Zdravka Velimirovića i to sa digitalno restaurisane kopije koja je izrađena u saradnji Jugoslovenske kinoteke i Crnogorske kinoteke.

Zdravko Velimirović Promo/Jugoslovenska kinoteka

Pre tačno 60 godina ova drama u produkciji „Lovćen filma“ bila je u trci za Zlatnu palmu. Tim povodom dve kinoteke su predložile, a Kanski festival prihvatio da je uvrsti u uglednu selekciju Kan Klasik.

Film “Dan četrnaesti” Promo/Jugoslovenska kinoteka

Restauracija je obavljena u Centru za digitalizaciju i digitalnu restauraciju, u Arhivu Jugoslovenske kinoteke, sa originalnog crno-belog negativa, koji je skeniran, a restauracija je urađena u 2k rezoluciji.

U filmu „Dan četrnaesti“, prema scenariju Borislava Pekića i reditelja Velimirovića o grupi zatvorenika koji zbog dobrog vladanja dobijaju dve nedelje odsustva, igrali su Nikola Popović, Karlo Bulić, Slobodan Cica Perović, Dušan Janićijević, Olga Spiridonović, Mira Stupica i mnogi drugi.

Film “Dan četrnaesti” Promo/Jugoslovenska kinoteka

„Dan četrnaesti“ je već treći film sa kojim Jugoslovenska kinoteka učestvuje u selekciji Kan Klasik, nakon što su 2017. godine prikazani „Skupljači perja“ (1967) Aleksandra Saše Petrovića, a prošle, 2020. godine „Ko to tamo peva“ (1980) Slobodana Šijana.

Kan 2021 Promo/ Jugoslovenska kinoteka

Pored toga, na Berlinalu je 2018. godine prikazan film „Kad budem mrtav i beo“ (1967) Živojina Pavlovića, takođe digitalno restaurisan u Centru za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike