Uručeni „Zlatni pečati“ Kinoteke: Jedina veća nagrada je samo nebo

07.06.2021

15:49 >> 21:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Na svečanosti je Jugoslav Pantelić dodelio priznanja za doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj kinematografiji

Uručeni „Zlatni pečati“ Kinoteke: Jedina veća nagrada je samo nebo
Copyright Slobodan Šijan Promo/Goran Srdanov

Dan Jugoslovenske kinoteke obeležen je sinoć otvaranjem 23. Festivala nitratnog filma i uručenjem njenog najvišeg priznanja „Zlatni pečat“ Slobodanu Šijanu, Miloradu Jakšiću Fanđu i Radoslavu Zelenoviću.

Na svečanosti u Kinoteci, njen direktor Jugoslav Pantelić uručio je „Zlatni pečat“ za doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj kinematografiji Šijanu, nekadašnjem direktoru te ustanove i reditelju filmova „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“, „Davitelj protiv davitelja“ i drugih.

Promo/Goran Srdanov

– U Kinoteci sam odrastao, učio o filmu i ova nagrada mi vrlo znači. Srećan sam što sam zajedno ovde sa Raletom i Fanđom, na čijoj sam se crno-beloj fotografiji školovao – rekao je Šijan.

„Zlatni pečat“ su dobili, na godišnjicu prve filmske projekcije u Beogradu i na Balkanu (6. jun 1896.), i direktor fotografije Jakšić za doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, i Zelenović za dugogodišnji doprinos razvoju Jugoslovenske kinoteke.

– Zahvaljujem Kinoteci. Što se mene tiče, ovo je najviša nagrada koju mogu da dobijem, nagrada za trajanje i uspešan dugogodišnji rad. Nagrada koju mogu da dobijem iznad je samo nebo – rekao je Jakšić.

Promo/Goran Srdanov

Prema njegovim rečima, „jedina viša nagrada“ jeste to što je dodela priređena u dvorani Kinoteke nazvanoj po reditelju Dušanu Makavejevu.

Zelenović, koji je karijeru posvećenu filmu počeo 1971. godine, rekao je da je kao i svi maštao da jednog dana radi u Kinoteci. Direktor Kinoteke od 1992. do 2013. godine, je podsetio da je nagrada „Zlatni pečat“ ustanovljena 1995. „iz besa“, kada je zemlja usled sankcija bila „zaključana sa svih strana“.

– Od mojih 50 godina rada, samo jedna osoba me pratila 45. Pošto nje više nema, ovo posvećujem njoj – rekao je Zelenović misleći na svoju preminulu suprugu.

Promo/Goran Srdanov

„Plaketa Jugoslovenske kinoteke“ za afirmaciju filmske umetnosti uručena je novinarki Mioni Kovačević, sekretaru grada Beograda za kulturu i filmskom kritičaru Ivanu Karlu za doprinos obogaćivanju tehničke zbirke Kinoteke, i filmskom uredniku Kulturnog centra u Nišu Dejanu Dabiću za saradnju na izdavačkoj delatnosti sa Kinotekom.

Promo/Goran Srdanov

Kinooperater Arhiva Kinoteke Petar Durović dobitnik je „Plakete“ za dugogodišnju uspešnu saradnju i predan rad u toj ustanovi.

Pročitajte još

Umetnički direktor i selektor Aleksandar Erdeljanović potom je svečano otvorio festival „Nitrat 23“, tokom kog će posetioci Kinoteke od 6. do 15. juna moći da vide 36 filmova iz 26 arhiva Evrope, Amerike i Azije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike