Delu Paje Jovanovića nije mesto u koferu sa vešom: Direktorka Muzeja grada Beograda o zapleni "Stražara"

17.07.2021

11:56 >> 12:16

0

Pokušaj da se slika dimenzija 70x56 cm prokrijumčari otkriven je u četvrtak prilikom kontrole prtljaga putnika na aerodromu

Delu Paje Jovanovića nije mesto u koferu sa vešom: Direktorka Muzeja grada Beograda o zapleni "Stražara"
Copyright "Stražar"/Foto: Uprava carine Republike Srbije

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković je komentarišući zaplenu slike “Stražar” Paje Jovanovića na aerodromu Nikola Tesla rekla da je dobro što se slika vratila u Srbiju, ali da su razočarani načinom na koji je neko pokušao da prokrijumčari sliku takve vrednosti.

– Zatečeni smo načinom na koji je neko pokušao da sliku izuzetne vrednosti, pre svega umetničke, ali i materijalne, na ovakav način prokrijumčari. Slika je kupljena na aukciji u Doroteumu, predata je kupcu i mi smo srećni što se vredna umetnička dela vraćaju u Srbiju. Veoma smo razočarani što se slika takve vrednosti vratila u zemlju u koferu sa vešom – rekla je Medaković za Tanjug.

Ona je ukazala da dela takve vrednosti, ali i starosti kao što je slika “Stražar” nastala u 19. veku, sa već krtim platnom, zahtevaju poseban tretman i posebno pakovanje.

Jelena Medaković / Tanjug / Rade Prelić

– Muzej je svima ponudio svoje usluge, apsolutno besplatno i svako može da nam se obrati da sliku pravilno upakuje i pripremi za transport – rekla je direktorka Muzeja grada Beograda.

Ona je naglasila da muzej nastoji da prati promet delima srpskih umetnika ili značajne artefakte naše kulturno-istorijske baštine koji se pojavljuju u ponudi najvećih svetskih aukcijskih kuća i podestila da dela Paje Jovanovića spadaju u grupu najvrednijih i najskupljih.

Medaković je predočila da je zadatak institucija da vrate vredna umetnička dela u Srbiju i da učine vidljivim postupke trgovine, prodaje i prometa umertničkim i kulturnim dobrima.

“Stražar”/Foto: Uprava carine Republike Srbije

Pokušaj da se slika “Stražar” dimenzija 70×56 cm, čuvenog Paje Jovanovića, prokrijumčari otkriven je u četvrtak prilikom kontrole prtljaga putnika u torbi Beograđanina (39) koji se uputio ka izlazu preko zelenog kontrolnog prolaza, namenjenog onima koji nemaju ništa za carinjenje.

Pored toga carinici su uz sliku pronašli i originalni račun, koji sa svim taksama iznosi 137.5 hiljada evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a.

Pročitajte još

Osim što se našao u prekršaju zbog neprijave robe čija je vrednost veća od 100 evra, ispostavilo se da putnik kod sebe ima i 15.5 hiljada evra, koje takođe nije prijavio.

Umetnička slika, kao i 5.5 hiljada evra, koliko je preostalo nakon što je putniku vraćeno dozvoljenih 10 hiljada evra, biće privremeno zadržani do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike