Dela Paje Jovanovića prodata u Beču: Jedna slika krije posebnu tajnu

08.06.2021

17:04

0

Autor: M. Cukić

Ono što je primetno jeste da dela slavnog slikara imaju rastući trend, kada je reč o prodaji u aukcijskim kućama širom sveta

Wikipedia

U bečkom “Doroteumu” održana je aukcija gde su prodate dve slike proslavljenog srpskog umetnika Paje Jovanovića (1859-1957). U pitanju su dela koja su nastala u devetoj deceniji 19. veka, a prvobitne procene su daleko premašene.

Naime, slika Paje Jovanovića “Albaneze” je prodata za 38.000 evra, a delo “Stražar” za 110.000 evra, skoro šest puta više od procene.

Dimitra Rajmiler, kustos za klasicizam aukcijske kuće “Doroteum”, osvrnula se razgovoru za “Kulturni dnevnik” RTS-a na ova dva platna Paje Jovanovića.

– Ovo platno (“Stražar”) stglo je iz privatne kolekcije. Došlo je do nas iz Italije i bilo u vlasništvu iste italijanske porodice preko 100 godina. Istraživali smo poreklo i rekonstruisali istoriju. Slika je najverovatnije kupljena direktno od umetnika. Na internacionalnom tržištu, ovo su najtraženiji Jovanovićevi motivi – čuvari, stražari, u istorijskim i idealizovanim uniformama – rekla je Rajmilerova i navela da će se na jesenjoj aukciji naći još jedna slika Paje Jovanovića.

artnet.com/printscreen

Nakon toga pričala je o delu “Albaneze” i otkrila da je svojevremeno bilo u vlasništvu austro-ugarskog cara Franca Josifa.

– Provinijencija je izuzetna. Ovo ulje na drvetu (“Albaneze”) je bilo deo privatne kolekcije cara Franje Josifa. Slika je do nas došla od direktnih naslednika, njegove ćerke Mari Valeri. Bili smo jako iznenađeni, jer prvo nismo znali da ju je car posedovao. Čitava vlasnička priča može se pratiti na poleđini. Drugo što nas je ostavilo bez daha je kvalitet i finoća slikarstva. Ne verujem da se radi o narudžbini. Carski par je bio veliki ljubitelj umetnosti, pogotovo Sisi (carica Elizabet od Austrije). Slika je bila na izložbi u bečkom Kinzlerhausu 1901. Pretpostavljam da je car kupio direktno sa izložbe. Naziv je dao sam slikar. Na poleđini piše “Albaneze, albanski ratnik” – ističe Rajmilerova za RTS.

artnet.com/printscreen

Inače, bečka aukcijska kuća “Doroteum” je prodala ukupno 12 dela Paje Jovanovića, a četiri su povučena. Dosadašnji rekord je postignut u oktobru 2019. godine kada je “Prosidba”, ulje na platnu koje je procenjeno na 35.000 do 45.000 evra, a prodato za 125.000 evra, plus takse do četvrtine aukcijske vrednosti, navodi “Kulturni dnevnik”.

Pročitajte još

Ono što je primetno jeste da dela Paje Jovanovića imaju rastući trend, kada je reč o prodaji u aukcijskim kućama širom sveta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti