Ponekad kontradiktorna, ali uvek autentična: Sigurni Viver dobitnica Zlatnog lava za životno delo

28.06.2024

16:00

0

Osvojila publiku filmom "Osmi putnik"

Ponekad kontradiktorna, ali uvek autentična: Sigurni Viver dobitnica Zlatnog lava za životno delo
Sigurni Viver - Copyright Profimedia

Američka glumica Sigurni Viver dobitnica je počasnog "Zlatnog lava" 81. Venecijanskog filmskog festivala, saopštili su danas organizatori.

Profimedia
 

- Čuvena američka glumica koja je tri puta nominovana za Oskara Sigurni Viver nagrađena je Zlatnim lavom za životno delo na 81. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji - navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu festivala.

Osvojila publiku filmom "Osmi putnik"

Odluku je doneo Odbor Bijenala u Veneciji, koji je prihvatio predlog direktora Festivala Alberta Barbere.

- Glumica kalibra Sigurni Viver ima malo rivala. Ojačana svojim značajnim pozorišnim obrazovanjem, osvojila je veliku filmsku publiku filmom Osmi putnik, u režiji Ridlija Skota, ubrzo postavši simbol 1980-ih. Tokom te decenije stvorila je imidž heroine bez presedana u žanru akcionog filma, sposobne da pobednički parira muškim modelima koji su do tada dominirali epskim i avanturističkim filmovima - naveo je Barbera.

Profimedia
 

Prema njegovim rečima, glumica je stalno "provocirala" svoju ličnost kroz izbore koji su se kretali od žanrovskih filmova do komedija, umetničkih filmova i filmova za decu.

Doprinela uspehu filmova velikih reditelja

- Kao autentični saradnik, a ne samo savitljivi instrument u rukama reditelja, ona je doprinela uspehu filmova Džejmsa Kamerona, Pola Šrejdera, Pitera Vira, Majkla Apteda, Romana Polanskog, Ivana Rajtmana, Majka Nikolsa, Anga Lija, i mnogih drugih, svaki put namećući znak kompleksne ličnosti - ponekad kontradiktorne, ali uvek autentične - sopstvenim harizmatičnim prisustvom - dodao je direktor Festivala.

Profimedia
 

Sigurni Viver je stekla svetsku slavu nakon uloge Elen Ripli u filmovima iz serijala Osmi putnik, a ova uloga joj je donela mnoge nagrade, uključujući i nominaciju za Oskara.
Tri puta je nominovana za Oskara (1987, dva puta 1989). Dobitnica je nagrada Zlatni globus (1989 - dva puta), BAFTA (1998) i Saturn (1987, 2010).

Najstariji filmski festival održaće se u Veneciji od 28. avgusta do 7. septembra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike