U Kraljevskom dvoru otvorena izložba o Kralju Petru II: Odabrani portreti i fotografije poslednjeg kralja Jugoslavije (FOTO)

07.09.2023

07:15

0

Autor izložbe Dušan Babac izjavio je da su istorijske prilike u kojima je kralj Petar II nasledio svog oca bile najteže koje je 20. vek zapamtio

U Kraljevskom dvoru otvorena izložba o Kralju Petru II: Odabrani portreti i fotografije poslednjeg kralja Jugoslavije (FOTO)
Otvorena izložba u Belom dvoru - Copyright Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Aleksandar i Katarina Karađorđević otvorili su juče u Kraljevskom dvoru izložbu ''Vek od rođenja kralja Petra II - karika između prošlosti i sadašnjosti'', posvećenu stogodišnjici rođenja oca Aleksandra Karađorđevića

Tim povodom u Dvoru je istovremeno održana i promocija jubilarnog izdanja „Vladari Srbije“, poštanskih maraka posvećenih stogodišnjici rođenja kralja Petra II i dvestogodišnjici rođenja kneza Mihaila Obrenovića.

Aleksandar Karađorđević izjavio je da je njegov otac bio žrtva brojnih kleveta, izmišljotina i laži, koje se danas, u vremenu u kojem živimo, konačno sklanjaju sa njegovog imena.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić
 

- Moj otac, kralj Petar II, nije imao lak život. Na dan kada se navršava tačno jedan vek od njegovog rođenja, sećamo se oluja i izazova sa kojima se suočavao i borio tokom svog, nažalost, ne tako dugog života - rekao je Karađorđević.

Adam Sofronijević iz Pošta Srbije poručio je za Tanjug da Pošta želi ovim izdanjem da pošalje poruku da podele našeg naroda, uključujuću i one dinastičke, treba da ostavimo iza sebe.

On je najavio održavanje do sad najveće izložba filatelije u Srbiji, "Balkanfila 19" u oktobru ove godine, pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića.

Autor izložbe Dušan Babac izjavio je da su istorijske prilike u kojima je kralj Petar II nasledio svog oca bile najteže koje je 20. vek zapamtio.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić
 

- Obeležavajući stogodišnjicu života kralja Petra II nameće se zaključak da je njegov najvažniji doprinos ideji monarhizma to što on sam predstavlja kariku između prošlosti i sadašnjosti - rekao je Babac.

Posetioci izložbe imali su priliku da vide odabrane portrete i fotografije poslednjeg kralja Jugoslavije, pisma i lične predmete, kao i video materijal koji prikazuje mladog monarha. 

Takođe bila je izložena i pukovska zastava Timočke brigade Jugoslovenske vojske u otadžbini, koja je nedavno pronađena posle više od sedam decenija skrivanja, a na kojoj je prikazan monogram kralja Petra II i tradicionalne reči vojničke zakletve iz vremena Kraljevine.

Autori izložbe su Dušan Babac, član Krunskog veća, i Uroš Parezanović, šef službe za odnose s javnošću i protokola Kraljevskog dvora.

 

Izložba će biti otvorena za posetioce radnim danima do 20. septembra.

U okviru obeležavanja ovog jubileja, ranije istog dana su Aleksandar i princeza Katarina na Oplencu odali počast kralju Petru Drugom.

Bonus video:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike