Razvoj umetničke keramike u Srbiji: Retki radovi na izložbi u Muzeju primenjene umetnosti (FOTO)

28.05.2024

12:10

0

Ova postavka prati četiri tematska narativa

Razvoj umetničke keramike u Srbiji: Retki radovi na izložbi u Muzeju primenjene umetnosti (FOTO)
Ivan Tabaković i Karolj Baranji, keramički pano „Hrvatsko proleće“, 1937. - Copyright Promo/Muzej primenjene umetnosti

U Muzeju primenjene umetnosti biće otvorena izložba „U dijalogu“, umetničke keramike iz zbirki ovog muzeja i Narodnog muzeja u Aranđelovcu, koja je autorski projekat viših kustoskinja Jelene Popović i Tanje Vićentić. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 30. maja, u 18 časova.

Promo/Muzej primenjene umetnosti
Srđan Vukajlović, „Reciklirana lopta“, 2005, MPU

 

Izložba "U dijalogu" prati četiri tematska narativa, ali i hronološki okvir razvoja keramike u Srbiji od 1937. godine do danas.

Radovi koji su retko izlagani

Osnovna ideja je da se prikažu glavni pravci i tendencije u domenu umetničke keramike, pa su izabrani najreprezentativniji predstavnici određenih celina: Elementi tradicije u službi novih ideja, Priroda kroz formu i materijal, Transformacija od predmetnog do apstraktnog i Nova značenja. Cilj izložbe je da se kroz različite diskurse pokaže transformacija umetničke keramike u Srbiji tokom 20. i početkom 21. veka, i razvojni put tokom kojeg je keramika od utilitarnog predmeta postala deo proširenog polja vizuelnih umetnosti.

Različiti aspekti afirmacije i razvoja keramike na ovim prostorima bili su uslovljeni delatnošću muzejske prakse Muzeja primenjene umetnosti, kao i delatnošću Sveta keramike, simpozijuma keramičara, koji se održava u okviru Smotre jugoslovenske umetnosti Mermer i zvuci iz Aranđelovca od 1974. godine do danas.

Promo/Muzej primenjene umetnosti
Vesna Svoboda, „Teza i antiteza jedne bikonične vinčanske neolitske forme“, 2013, NMAR

Na izložbi će biti prikazani radovi koji su retko izlagani poput panoa Ivana Tabakovića „Hrvatsko proleće“ 1937. i radova inostranih umetnika koji su gostovali na simpozijumu „Svet keramike“ i ostavili neizbrisiv trag na srpske umetnike.

Izložbu prati dvojezični katalog u izdanju Muzeja primenjene umetnosti sa (stručnim/autorskim) tekstovima viših kustoskinja – Jelene Popović, iz Muzeja primenjene umetnosti, i Tanje Vićentić iz Narodnog muzeja u Aranđelovcu, kao i muzejske savetnice Muzeja primenjene umetnosti Bojane Popović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike